Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Noorderbloemen oase in Noord

Nieuws

Midden tussen de woonwijken van Noord, omsloten door de Heggerankweg en de drukke Klaprozenweg ligt een groen paradijsje, de kwekerij Noorderbloemen. Zelfs veel omwonenden kennen het niet, zoals onlangs bleek op de Open Dag die 200 belangstellenden trok. ,,Die mensen stonden versteld,’’ zegt Dagmar van Wijngaarden (paarse tuinbroek, paars petje), die er werkt als ‘chef groen’, terwijl elders in de 0,8 hectare van de kwekerij een zevental mensen aan het werk is bij wijze van dagbesteding.

Door John Jansen van Galen

Het uitgestrekte groengebied (waarvan de helft in beslag genomen wordt door schooltuinen) is grond van de gemeente Amsterdam die het ten behoeve van dagbesteding verpacht aan het Leger des Heils, aanvankelijk voor het opvangen van mensen uit de daklozenopvang, nu meer algemeen voor ‘mensen met afstand tot de arbeidsmarkt’. . Tijdens de pandemie raakte de kwekerij in het ongerede, maar onder leiding van Van Wijngaarden is ze nu weer volop in bedrijf.

Zij is hovenier en liep stage bij de bekende biologische kwekerij Hessenhof, tussen Ede en Lunteren, waar ze ‘veel leerde en nog steeds dingen van afkijkt’, al is het daar droge zandgrond en hier in Noord meer ‘vochtige klei’. Enige dagen in de week werkt ze ‘belangeloos’ bij Noorderbloemen. Tegenover die tijdsinvestering staat dat ze er ‘de plantjes mag verkopen’. Die kan iedereen niet alleen online bestellen of ter plaatse uitzoeken en betalen.

Maar ook zonder iets te kopen kan iedereen hier heerlijk rondwandelen. Er is een ‘schaduwtuin’ omdat veel Noorderlingen denken dat ze bij hun huis geen planten kunnen houden omdat ze geen zon krijgen op hun balkon – maar kijk hier de blauwe smeerwortel dan eens staan bloeien! Je hoort kippen kakelen en een haan kraaien, want Noorderbloemen houdt ook pluimvee.

Het is nog vroeg in het seizoen maar binnenkort zijn de opbrengsten van de moestuin (de komkommers van de ‘koude grond’ het eerst, later de tomaten) en de pluktuin weer te koop. In die pluktuin stel je zelf je boeket samen en via de vernuftige, zelfgebouwde ‘guillotine’ kom je dan aan de weet of je 3, 7, 10 of 15 euro verschuldigd bent.

,,Kijk, hier zijn de moederbedden,’’ wijst Dagmar. ‘Lathyrus uitverkocht’ staat op een bordje. ,,Die waren dit voorjaar een groot succes!’’ Haar collega is er bezig met de aanleg van een ‘eetbare bloementuin’. ,,Kijk: korenbloemen, papavers al, maar de meeste eetbare bloemen staan nu nog in de kas.’’

Noorderbloemen is een oase in Noord. Kuier er eens rond, de ingang is bij Heggerankweg 61. Of, beter nog, meldt u voor een dagdeel (dan wel enige dagdelen) om zelf in de kwekerij te werken. Want, zegt Dagmar: ,,Wij zijn dol op vrijwilligers!’’ Ze wijst op haar vader: ,,Mijn leukste vrijwilliger!’’

Inlichtingen: www.noorderbloemen.nl