Esther Lagendijk
Esther Lagendijk (Foto: aangeleverd)

Feest in Noord

De afgelopen weken waren opmerkelijk feestelijk in Noord. Vorig weekend was het 24h Noord. Dat was wat mij betreft een groot succes. Noord staat ondertussen echt bekend als een stadsdeel waar initiatieven zelf enthousiast het voortouw nemen en er samen een mooi programma van maken. En dat was 13 mei zeker te merken. 

Ik maakte vijftien uur programma mee, maar had daar met gemak meer uur van kunnen maken. Als ik weliswaar de volgende dag niet vroeg op had hoeven staan om diploma’s uit te reiken bij de IMC Weekendschool. Maar dit was ook al zo leuk, belangrijk en wederom feestelijk.

Bieb voor iedereen

Ook in de Molenwijk was het feest tijdens de heropening van de verbouwde bibliotheek. Het heeft allemaal even geduurd, maar dan heb je ook wat. 


De Molenwijk is een parel rijker met een transparant gebouw. Hier kan je naast lezen en leren, ook elkaar ontmoeten. Of om samen een kopje koffie drinken. 

De bewoners snakten naar zo’n plek in de Molenwijk. 


De OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) wil graag meebewegen met de samenleving en plekken creëren om te leren, te ontwikkelen en elkaar te ontmoeten. De bieb in de Molenwijk is nu zo’n plek; een plek voor iedereen en daar ben ik trots op.

Door bewoners gedragen

En het blijft nog wel even feest met volgende week de opening van het nieuwe buurthuis De Bol in de wijk De Kleine Wereld. Nog zo’n mooi door bewoners gedragen initiatief. 


Ik sprak de initiatiefnemers voor de eerste keer een dik jaar geleden en nu is er, weliswaar tijdelijk, een buurthuis en een buurtcoöperatie. En ondertussen wordt er samen natuurlijk gewerkt aan een structurele oplossing, want deze wijk verdient meer.

Noorderlingen maken Noord

Ik kan zo nog wel even doorgaan, en het is heus niet altijd feest, maar mijlpalen moeten we vieren. Zo maken de Noorderlingen Noord. Op eigen eigenwijze wijze.


Door Esther Lagendijk