Genieten op de camping, hoelang kunnen we dat nog doen?
Genieten op de camping, hoelang kunnen we dat nog doen? (Foto: Dirk Karten)

Welke betaalbare elektrische auto kan na 2030 mijn caravan trekken?

Welke (betaalbare) nieuwe elektrische auto kan na 2030 mijn caravan trekken? Het is dé vraag waar je als eigenaar van een caravan het antwoord naar zoekt: als de overheid erin slaagt om de verkoop van nieuwe door fossiele brandstoffen aangedreven auto’s vanaf 2030 te verbieden, welke elektrische of hybride versie is dan geschikt om mijn caravan te trekken? 

Toekomst voor caravanbezitter als we alleen maar 'accubakken' kunnen kopen? 

Welke politieke journalist gaat de vraag aan de klimaatminister stellen ‘is er nog een toekomst voor de caravan?‘ namens de ruim 557.000 caravaneigenaren die geregistreerd zijn in Nederland? Of is het eind in zicht voor een complete doelgroep die graag met de caravan vakantie viert? Om maar niet te spreken over de toekomst van bedrijven die caravans verkopen of onderdelen leveren. De campings zelf… 

Actieradius

Oké, er zijn elektrische auto’s die een caravan kunnen trekken. Maar die zijn praktisch onbetaalbaar. En dan hebben we het niet over de actieradius van de stekkerbak als je zo’n 1500 kilo aan de trekhaak heb hangen. In de praktijk kom je niet verder dan zo'n 200 km met een caravan achter je elektrische auto voordat je weer een laadpaal mag opzoeken. Bij een auto met een benzine of dieselmotor rij je met caravan ook al snel 1 op 9. Maar het tanken duurt luttele minuten voordat je weer richting zon kunt koersen.

En dan hebben we het maar niet over het aantal laadpalen dat je moet hebben als het hele wagenpark elektrisch rijdt en bijvoorbeeld in vakantiespitsen massaal de snelweg af duikt om even te tanken en weer door te gaan. Los van een half uur laden sta je uren te wachten voordat je aan de beurt bent. Een fijn vooruitzicht? Mag deze beker aan mij voorbij gaan? Dank!

Maximaal 700 kg trekken

Naast de honderd procent elektrische auto’s heb je ook de hybride-variant. Tot nu toe ook niet echt een goed alternatief. Want ook bij deze variant moet je flink de knip opentrekken wil je een versie kopen die een caravan kan trekken. En bovendien moet je heel goed opletten wat je maximaal mag trekken. Veel hybrides mogen tot maximaal 700 kilo aan de trekhaak hangen. De benzinemotor heeft dan wel meer vermogen, maar je blaast je elektramotor op als je over het maximaal toelaatbare trekgewicht gaat.

Vragen waar je als caravanbezitter toch een antwoord op zoekt. Of moeten we nu alvast maar een spaarpotje gaat maken om over zeven jaar toch die dure ‘accubak’ te kunnen kopen zodat onze vakantievrijheid is gewaarborgd? Of sterft deze vormt van vakantie vieren in Nederland langzaam maar zeker uit?

Lekker lummelen 

Ach, ik denk dat klimaatministers als Rob Jetten zelf het vliegtuig pakken als ze op vakantie gaan en nog nooit de charme van het kamperen hebben ontdekt. Moet hij misschien toch eens doen. Gewoon lekker lummelen tussen het groen aan een riviertje. Of op een boscamping de pootjes van je caravan uitdraaien en domweg genieten van de natuur en de vrolijkheid die kamperen met zich meebrengt. Moet hij wel dat vreselijke kostuum thuislaten, een korte broek aantrekken en (verplicht) meedoen met de weekbingo. Komt hij ook eens onder de gewone mensen...

Door Dirk Karten