Goedkoper tanken, daar word je blij van.
Goedkoper tanken, daar word je blij van. (Foto: ANWB)

5 tips: goedkoper tanken

Het zal geen enkele automobilist ontgaan zijn: tanken is nog altijd erg duur. De echte hoogterecords liggen alweer achter ons, maar nog altijd is brandstof een echte kostenpost. De gemiddelde literprijzen voor brandstof vind je in het actuele overzichtje ‘Brandstofprijzen’ op deze pagina. Gelukkig kan het altijd goedkoper, ook in deze tijden. De ANWB geeft daarom vijf tips om te besparen bij het tanken én tien tips om minder brandstof te verbruiken.

Brandstof is dan wel duur, je kunt nog altijd heel veel besparen. Vooral omdat de tarieven tussen tankstations enorm verschillen. Maar ook je rechtervoet in bedwang houden, is een ijzersterk wapen. Dit en meer lees je hieronder, verpakt in tips.


1. Onmisbaar: gebruik een app

Met een app zie je gelijk wat de goedkoopste tankstations in je buurt zijn, op de route of op je bestemming. Die verschillen lopen makkelijk op tot 30 cent per liter. De ANWB Onderweg-app toont altijd de meest actuele prijzen en aan de kleur (groen = goedkoop) zie je meteen waar je moet zijn. Google Maps wijst je vervolgens de weg.
Besparing op jaarbasis (40 tanks à 50 liter): € 600,00.


2: Geen app? Tank buiten de snelweg

Het is geen geheim dat je langs de snelweg meer betaalt. Gemiddeld betaal je aan de snelweg 14 cent per liter meer, zowel voor diesel als benzine.
Besparing op jaarbasis (40 tanks à 50 liter): € 196,00


3: Wel een app maar tóch tanken aan de snelweg?

Niet alle tankstations aan de snelweg zijn peperduur. Sterker nog, de prijzen tussen stations van dezelfde keten kunnen flink verschillen, tot wel 25 cent per liter. Zoek met een app dus de goedkoopste langs je route en bespaar – zónder omwegen of afslagen – tot wel € 12,50 op een tank van 50 liter aan dezelfde snelweg.


4: Kies voor prijsvechters

Gezellig zijn ze zelden, want ketens zoals Sakko, Fieten Olie, Tango, TinQ en Supertank concurreren puur op prijs. Zeker als je in de buurt woont van zo’n station heeft het zin om je in te schrijven voor een nieuwsbrief of om hun ‘actiedagen’ in de gaten te houden. Dan krijg je nóg meer korting op de toch al (relatief) lage prijs. Tank liever in het weekend en nooit op maandag: dat is de duurste tankdag.


5: Ga de grens over

Ook in Duitsland en België zijn de prijzen nog altijd niet mals, maar omdat brandstofaccijnzen daar veel lager zijn, blijft tanktoerisme lonen. Tank dan wél buiten de snelweg, want bij stations direct aan de snelweg schelen de prijzen amper met tankstations in Nederland. Tanken buiten de snelweg in België of Duitsland kan € 10 euro per tank schelen. Maar check voor het afreizen wel de prijzen in het buitenland en vraag je af of het de moeite loont als je verder weg van de grens woont. Het kost immers tijd en je rijdt een deel van de brandstof op.