Fusie

Op maandag 13 maart stond in het Noord-Hollands Dagblad dat Oostzaan en Wormerland hun fusiegevoelens niet volgen. Waarom, zou je kunnen afvragen. We zijn allemaal landelijk, groen en natuurgericht. Hoe dan! Zelfs door de aansluiting naar Zaanstad gaat een streep. Men wil niet, kan niet, gaat niet, punt!

Een zoveelste poging word nu door bureau Twynstra-Gudde ingezet (kassa!) en eind april verwacht men (alweer) een uitkomst. Met deze mededeling word het voorgehouden referendum door politiek Landsmeer alweer op afstand gezet. Met de Rijksoverheid als manager van het lokale bestuur, gooit men geregeld een berg opdrachten en plichten over de schutting en daar volgen dan een paar pecunia achteraan. Met Landsmeer krijg je een pallet aan verschillende opvattingen die de buren maar moeten lusten.

Enige voorbeelden. In een Natura2000 watergebied bij de Kerkebreek mag een Paviljoen( kroeg) van 500 vierkante meter in het natuurwater worden gebouwd. Verder mogen er tientallen wooneenheden in Het Twiske op de boerderij De Marsen geplaatst worden, voor hulpboeren en zorgboerderij, terwijl daar nergens gewoond mag worden. 

Ikzelf ben hier voorstander van, maar je eigen regels overtreden! Ook een categorisch ontkende saneringsnoodzaak, die wel achtendertig waterwooneenheden kan opleveren, wordt met 'snavel en poten bestreden', alsof hier geen woningnood bestaat

Bij een aansluiting naar een grotere bestuursmoloch zouden Ilpers en Purmerlanders een eigen keuze moeten kunnen maken, bijvoorbeeld bij Oostzaan of Purmerend. Voor de Landsmeerders blijft Amsterdam eigenlijk alleen over, en vraag aan Ransdorp, Holysloot en Durgerdam hoe die afgelopen ruim honderd jaar ongeluk heeft gebracht. Zij varen onder de vlag van Amsterdam zonder toeters en bellen, veilig mee en hun authentiek, karakteristiek is daar beter geconserveerd dan de landelijke buren.

Ik denk dat de inwoners gedwee de politiek volgen, daar zijn al zoveel zegeningen uit voortgevloeid.


Peter R. Ruijs, Landsmeer