Overzicht van alle clusters met binnen en buiten gebieden.
Overzicht van alle clusters met binnen en buiten gebieden. (Foto: aangeleverd)

Platform Vliegoverlast zoekt mensen voor adviserende rollen Schiphol

Nieuws

HAARLEMMERMEER - Het is de afgelopen maanden rustig in de lucht geweest in het westelijke deel van Amsterdam, maar dat is alleen omdat de Zwanenburg baan in onderhoud was. De grote overlast is binnenkort weer helemaal terug op het niveau van vroeger. Ondanks dat de minister voornemens is het maximaal aantal vluchten per jaar enigszins in te krimpen.

Op 1 juli wordt de Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS) geïnstalleerd als opvolger van de Omgevingsraad Schiphol. De MRS biedt omwonenden straks de kans om gevraagd en ongevraagd adviezen uit te brengen aan de minister over het verbeteren van de leefomgevingskwaliteit rondom Schiphol. Platform Vliegoverlast heeft zich hiervoor heel intensief inhoudelijk ingespannen. In de MRS nemen vertegenwoordigers plaats namens de omwonenden, samen met een aantal maatschappelijke organisaties en experts. 

Alle informatie is te vinden op https://maatschappelijkeraadschiphol.nl.

Nieuwe raad

Die nieuwe raad moet eerst ingesteld worden. Tot en met 28 mei 2023 kunnen bewonersorganisaties zich registreren om deel te nemen aan de verkiezingen van de Maatschappelijke Raad Schiphol. Platform Vliegoverlast (PVA) doet uiteraard hieraan mee.

Om als bewonersorganisatie deel te kunnen nemen aan de verkiezingen (en aan de MRS) zijn er minimaal 50 leden of sympathisanten nodig die binnen een van de clusters wonen. Per vijftig leden mag 1 kiespersoon afgevaardigd worden naar een clustervergadering om onderling een clustervertegenwoordiger te kiezen. Hoe meer kiespersonen, hoe sterker bewonersorganisaties  staan, ook vanuit Amsterdam.

Overlast uitvliegroutes

Amsterdam West en Nieuw-West hebben vooral last van de uitvliegroutes van met name de Zwanenburgbaan. Voor het ‘buitengebied’ van deze baan, het lichtgele gebied op het kaartje, is er pas één kiespersoon, omdat de meeste leden in andere delen van de stad wonen. Daarom hebben zijn er nieuwe leden en/of sympathisanten nodig, zodat er nog een kiespersoon kan worden afgevaardigd.

PVA heeft ongeveer 450 leden in Amsterdam en honderd verspreid in de hele regio. Voor de Buitenveldertbaan kunnen er zeven kiespersonen worden afgevaardigd. Dat is op zich al een mooi aantal, maar de
PVA wil nog sterker staan. Wie zijn of haar stem wil laten horen en meer betrokken wil zijn in de komende vier jaar, wordt gevraagd zich op te geven als sympathisant, als lid van PVA, als kiespersoon en/of kandidaat clustervertegenwoordiger via een mail naar: secretaris@vliegoverlast.nl.