Parkeren bij een P+R wordt duurder.
Parkeren bij een P+R wordt duurder. (Foto: Pixabay)

Amsterdam verhoogt P+R-tarieven

Nieuws

AMSTERDAM - De Parkeren en Reizen (P+R) parkeertarieven gaan omhoog. Ook het voordeel van parkeren bij een P+R vanaf het einde van dit jaar geldt niet meer alleen voor bezoekers aan het centrum, maar ook voor bezoekers aan andere delen van de stad. De tarieven van het parkeren op een P+R zijn al meer dan tien jaar niet meegestegen met de inflatie. En dat kost de gemeente geld, wat de komende jaren steeds meer dreigt te worden. De verhoging van de tarieven moet ervoor zorgen dat er net zoveel geld bij de P+R-voorzieningen binnenkomt als eraan wordt uitgegeven.

De P+R-locaties helpen om het aantal auto’s in de stad te verminderen. Bezoekers hoeven niet tot midden in de stad te rijden, maar kunnen hun auto relatief goedkoop aan de rand van de stad parkeren en daarna doorreizen met het openbaar vervoer.

Daltarief

Het daltarief gaat van van een euro naar zes euro per dag. Dat tarief geldt van maandag tot en met vrijdag vanaf 10.00 uur, het hele weekend, en op feestdagen. Het spitstarief, van maandag tot en met vrijdag inrijden voor 10.00 uur, gaat van acht naar dertien euro per dag. 

De gemeente vindt dat P+R niet alleen aantrekkelijk moet zijn voor bezoekers van het centrum van de stad, maar ook voor bezoekers die ergens anders in de stad moeten zijn, hun auto bij een P+R achterlaten en verdergaan met het openbaar vervoer. Later dit jaar worden de spelregels voor het gebruik van de P+R-voorzieningen veranderd. Wie de auto nu op een P+R-locatie parkeert voor een bezoek aan de stad, moet op de terugweg in het centrum inchecken bij het openbaar vervoer. Deze zogenaamde ‘centrumcheck’ vervalt. Straks kan er in de hele stad worden ingecheckt om de auto weer bij de P+R op te halen, nog steeds tegen het voordelige P+R-tarief. Deze verandering gaat niet tegelijk met de tariefsverhoging in, maar pas later dit jaar.

Stad bereikbaar

Deze maatregelen zijn de belangrijkste onderdelen van een groter pakket aan maatregelen waarmee we de drukke gebieden van de stad bereikbaar en leefbaar houden. Er wordt ook een pilot uitgevoerd op de P+R Johan Cruijff ArenA om te kijken of en hoe de P+R interessant is voor forenzen. En er wordt onderzocht hoe parkeerders die (elektrische) deelfietsen en deelscooters gebruiken voor het vervolgvervoer  goedkoop kunnen parkeren op P+R-locaties.