Tijdens een informatieve bijeenkomst vorige maand vertelt architect Harvey Otten over het voorlopig ontwerp.
Tijdens een informatieve bijeenkomst vorige maand vertelt architect Harvey Otten over het voorlopig ontwerp. (Foto: Brandeisfotografie)

Zaterdag 20 mei: picknicken en praten bij toekomstige woonplek Eureka!

Nieuws

NIEUW-WEST - Op zaterdag 20 mei is het de Europese Gemeenschappelijk Wonendag. Of u daar nu wel of niet eerder van heeft gehoord, de mensen van woongroep Eureka! grijpen deze dag graag aan om nader kennis te maken met de Kolenkitbuurt. Hun toekomstige buurt. Als alles meezit, staat daar over drie jaar hun gemeenschappelijk woongebouw. Iedereen is zaterdag welkom op de informatieve picknick. Bernice Siewe, toekomstig bewoner aldaar, vertelt.

Shirley Brandeis

Eureka!
“Wie kent het niet. De uitspraak van Archimedes toen hij een wetenschappelijke ontdekking deed.”

Iets met opwaartse kracht in water…
“Inderdaad. We hadden ons eerder ingeschreven voor een plek om te bouwen op het Archimedesplantsoen. Daar is de naam Eureka! uit voortgekomen. Die plek werd echter aan een andere groep vergeven. Op onze verdere zoektocht kwamen we uit in Bos en Lommer. Op een prachtige plek aan de rand van Kolenkitbuurt, net voor de grens met Slotermeer.”

Wat staat er nu?
“Het is een verwilderde groenstrook langs het spoor, op de hoek van de Wiltzanghlaan en de Majoor Fransweg. Met nieuwbouw daar kan het groen ook weer opgewaardeerd worden. De tekeningen daarvoor worden momenteel gemaakt.”

En op die plek is zaterdag de picknick?
“Ja. Vanaf 13 uur op het veld tegenover de Majoor Fransweg 18. Iedereen is welkom. Mensen die al lid zijn van de bewonersgroep, onze toekomstige buren, die er nu dus al wonen, en geïnteresseerden, mensen die meer willen weten over Eureka! en hoe je lid kunt worden.”


Hoe gaat het eruit zien?
“Een wooncomplex waar mensen van alle leeftijden en achtergronden hun eigen woning hebben met daarnaast een gedeeld gevoel van betrokkenheid bij elkaar en bij de buurt. Het gebouw kent daarom ook faciliteiten als een gemeenschappelijke huiskamer, keuken, wasruimte en misschien ook een logeerhuis zoals dat nu al bestaat in de buurt. In de plint komt een buurthuis met plek voor activiteiten voor bewoners en buurtgenoten. Daarom gaan we daar zaterdag op het veld picknicken. We willen al voordat we er wonen de buurt leren kennen en zij ons vast ook.”

Tijdens een picknick. Gezellig.
“We zullen dan ook informatie geven en laten zien hoe het gebouw eruit gaat zien. Althans, volgens het voorlopig ontwerp. Hoe het uiteindelijk wordt is nog afhankelijk van gemeentelijke toestemming op het ontwerp. Er zijn nogal wat eisen, die heel logisch zijn, qua financiën, duurzaamheid en meer. Daar willen we graag aan voldoen. Als het voorlopig ontwerp definitief is en we voldoende financiën hebben, kan het bouwen van start. Zoals dat er nu uitziet, is dat in 2025.”

Hoe gaat het met de financiën?
“Een deel zal door de bank worden bekostigd, een deel door de gemeente en verder door fondsen en door onszelf. Dat laatste organiseren we via obligaties en crowdfunding. Op zondag 25 juni is er een tweede crowdfunding-diner. Hiermee hopen we de lopende kosten voor bijvoorbeeld de notaris te werven. Met obligaties van 250 euro per stuk, die iedereen kan kopen, zal ook een deel van de bouw bekostigd worden. Een obligatie is een lening die op termijn wordt terugbetaald en waarop rente kan worden getrokken. Aantrekkelijk voor wie wat wil doen voor goede woningbouw en bij de bank het geld niet echt meer ziet worden op de spaarrekening.”

Deze publiciteit krijg je van ons. Pak je podium!
“Nou, wat ik graag wil zeggen, is hoe aantrekkelijk Eureka! is voor wie multigenerationeel wil wonen. Dus met mensen van alle leeftijden. En dat er ook zogenoemde friendswoningen zijn, waar je met vrienden kunt wonen, om zo de kosten te delen. Dat het leuk is om je toekomstige buren nu al te leren kennen tijdens bijeenkomsten. Allemaal mensen die zich betrokken voelen bij elkaar, en omkijken naar elkaar, maar die niet per se straks de deur plat hoeven te lopen bij elkaar. In een gebouw dat vanaf de eerste steen duurzaam zal worden gebouwd. Met activiteiten in het buurthuis, waar je als bewoner ook kunt bijdragen, denk aan een yogaklas of boekenclub, en waar ruimte is voor presentaties of kleine concerten.”

Je ziet het helemaal zitten, hè!
“Als ik erover praat, krijg ik zo’n zin om er te gaan wonen. Het is nog ‘even’ doorzetten, veel regelen en nadenken. Dat is vaker wel leuk dan niet. Zo zit ik zelf in de commissie communicatie. Ik vind het leuk om mooie foto’s en films te maken voor bijvoorbeeld de website en onze flyers. En zo doen meer mensen waar ze goed of geïnteresseerd in zijn. Het is echt een leuke groep mensen die steeds groter wordt. Met straks een mooi gebouw. Eureka!”

U bent zaterdag 20 mei welkom van 13 tot 16 uur om meer te weten te komen over Eureka! tijdens de picknick op het grasveld tegenover de Majoor Fransweg 18. Voor eten en drinken wordt gezorgd. Neem zelf een kleedje of krukje mee. Voor meer informatie over Eureka! en haar woonidealen, zie www.eurekaamsterdam.nl.