Het mooie Sloterplasgebied in Amsterdam-West.
Het mooie Sloterplasgebied in Amsterdam-West. (Foto: aangeleverd)

Vereniging Vrienden van de Sloterplas bestaat 20 jaar

Nieuws

AMSTERDAM-WEST - Op 3 juni 2003 zaten acht vrienden van het mooie Sloterplasgebied bij de notaris om de statuten van een nieuwe vereniging vast te leggen en daarmee de “Vrienden van de Sloterplas” op te richten. Doel van de vereniging Vrienden van de Sloterplas is “de zorg voor de instandhouding en verbetering van de Sloterplas te Amsterdam-West en de daaromheen gelegen parken, alsmede de bescherming van de natuur in dat gebied” 

Jaarlijks geeft de vereniging vier keer een nieuwsbrief uit waarin informatie wordt gegeven over het Sloterpark en de Sloterplas, over de ontwikkelingen en over de stappen die het bestuur in haar zes wekelijks overleg namens de vereniging neemt. 

Daarnaast organiseert de Vereniging jaarlijks enkele excursies en lezingen die meestal veel bezoekers trekken. Hierin is naast de natuurbeleving, de geschiedenis van de Sloterplas en het Sloterpark, in de vorige eeuw ontworpen als groenblauw hart van de Westelijke Tuinsteden een terugkerend thema.

Noodzaak

De noodzaak tot oprichting van de Vrienden van de Sloterplas is de afgelopen twintig jaar regelmatig gebleken. Er zijn in deze periode bij gemeente en ondernemers vele plannen ontstaan om iets “moois of leuks” te bouwen in of aan de Sloterplas en daarmee de hoeveelheid openbaar groen en water te verminderen. 

De Vrienden van de Sloterplas hebben keer op keer het gemeentebestuur gewezen op het prachtige ontwerp, de natuurbeleving en de kwaliteit van het gebied. Daarmee is tot op heden bebouwing die niets toevoegt aan het natuurlijke en groene recreatieve karakter van het stadsdeelpark (zoals een stadsdeelkantoor, hotels en een drijvend theater) niet uitgevoerd. De vereniging heeft wel altijd ingestemd met de bouw van kleinschalige horeca of ingestemd met kleine tijdelijke evenementen die de verblijfskwaliteit van het park vergroten en het park niet schaden. 

Grootste zorg

Op dit moment is de grootste zorg het ondemocratische proces rond de bouw van de Nieuwe Meervaart. Maar ook de positie en de vorm van het theatergebouw dat de door de gemeente is vastgesteld is reden voor de Vrienden van de Sloterplas om in actie te blijven.

Nieuwe bestuursleden

Omdat na twintig jaar het bestuur van de Vrienden van de Sloterplas aan verjonging toe is zoeken ze met spoed nieuwe bestuursleden die met frisse blik en nieuwe energie de geschiedenis, de natuur en recreatieve waarden van de Sloterplas en het Sloterpark blijven verdedigen. Binnen het huidige ledenbestand hebben ze de afgelopen jaren twee nieuwe bestuursleden gevonden, maar inmiddels zijn er meer bestuursleden die na twintig jaar vrijwilligerswerk willen stoppen of minder actief willen worden. 

Oproep

Dus bij deze de oproep om je als vrijwilliger aan te sluiten bij het bestuur van de Vrienden van de Sloterplas zodat we allemaal nog heel lang kunnen blijven genieten van het rondje Sloterplas, van het uitzicht over de plas, de bomen in het park, de vele vogels en bloemen, de picknick weides, de heemtuin, het disc golf parcours, de trainingsfaciliteiten voor jong en oud en natuurlijk het water.