Adolphine Kok was een baanbreekster voor vrouwen in de advocatuur.
Adolphine Kok was een baanbreekster voor vrouwen in de advocatuur. (Foto: Brandeisfotografie)

Portretten met stukje geschiedenis in rechtsgeleerdenbuurt Slotermeer

NIEUW-WEST - Bernard Loder, Paul Scholten, Tobias Asser… Bij de lezer zijn ze misschien bekend als de straten (of beter gezegd, de straatnaamgevers) in het buurtje tussen de Slotermeerlaan en de Burgemeester van Leeuwenlaan. De rechtsgeleerden, tien in totaal, kregen onlangs van Geef Straten een Gezicht een portret en korte biografie in ‘hun’ straat. Oftewel, een gezicht!

Door: Shirley Brandeis 

Geef Straten een Gezicht

Met de bouw van de eerste tuinstad Slotermeer kregen dappere mannen en één vrouw, die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven hadden gewaagd voor hun medemens (vaak met slechte afloop) een straat naar zich genoemd. Met het vernoemen van de bruggen vorig decennium werd een inhaalslag gemaakt om meer verzetsvrouwen te gedenken. Wat al deze mensen deden en wie zij waren staat beschreven op een portret in de straat of bij de brug. Ze kregen een gezicht van projectbureau Geef Straten een Gezicht, dat al op bijna vijfhonderd plekken in de stad een stukje geschiedenis aan de openbare ruimte heeft toegevoegd.

Rechtsgeleerden

Na de portretten in de verzetsbuurt, waren de rechtsgeleerden aan de beurt. Tien eminente rechtsgeleerden, geboren in het Nederland van de negentiende eeuw, kregen na de oorlog hun ‘eeuwige’ roem in het stukje Slotermeer voorbij Plein ’40-’45, achter de Slotermeerlaan. Vanaf hun portret kijken zij nu naar de buurt, haar bewoners en bezoekers.

Tien eminente rechtsgeleerden kregen hun 'eeuwige roem'

Adolphine Kok

Adolphine Kok, die we hier even uitlichten, was de eerste vrouwelijke advocaat van Nederland; en tweede van Europa, zo lezen we op het bord. Ze wordt op de foto vergezeld door haar echtgenoot Jan, die naar haar kijkt en haar zo het middelpunt van de foto laat zijn. Het was een gelijkwaardig huwelijk en een gelijkwaardig partnerschap in hun advocatenkantoor. Adolphines werk leidde bijna dertig jaar na haar overlijden, in 1928, tot het opheffen van de handelingsonbekwaamheid van de vrouw. En zo leren we op straat, wandelend door de buurt, dat vrouwen tot 1956 nog niet alle rechten hadden.

'Vrouwen in Nederland hadden tot 1956 nog niet alle rechten'

Kinderarbeid

Wandel door de buurt voor meer rechtsgeleerdengeschiedenislesjes. Wees onder de indruk van Tobias Asser, die al op 24-jarige leeftijd hoogleraar aan de universiteit was. Maar vooral van zijn grote rol om internationale conflicten te voorkomen, wat leidde tot het Vredespaleis en een Nobelprijs voor de Vrede. Hij stierf een jaar voor het uitbreken van een oorlog, die de eerste van twee grote zou worden. Of lees over Anthony Modderman, die zich inspande voor wetgeving rondom kinderarbeid en dierenbescherming. Of over Cornelis van Vollenhoven, die voor zelfbeschikking van de bewoners van Nederlands-Indië pleitte. En daar behoorlijk wat kritiek op kreeg. Wandel, lees en leer. Zo maar, op straat.

Zichtbaar

Geef Straten een Gezicht heeft als doel de herkomst van de Amsterdamse straat- en brugnamen zichtbaar te maken. Panelen met een portret en korte biografie worden dichtbij de straatnaamborden opgehangen. Een buurt krijgt een eigen serie voorzien van een passende lijst. Zie www.geefstrateneengezicht.nl voor een overzicht van de portretten.