Veertienjarige jongen aangehouden voor online dreiging.
Veertienjarige jongen aangehouden voor online dreiging. (Foto: Studio Nieuwland / Nationale Beeldbank)

Amsterdamse scholen bedreigd

AMSTERDAM - Een aantal scholen in Amsterdam zijn 24 mei op social media genoemd als doelwit van schietpartijen. Na de eerdere online bedreiging van het Spinoza20first in Oost, kwamen de meldingen binnen bij de politie. Al snel werd woensdagmiddag een veertienjarige Amsterdamse jongen aangehouden. 

De hoofdofficier, politiechef en burgemeester zijn bij elkaar gekomen na deze nieuwe meldingen. Ze houden rekening met zogenaamd copycat gedrag naar aanleiding van eerdere ervaringen uit het recente verleden en de aanhouding van de veertienjarige jongen. De daders nemen elkaars gedrag over door een misplaatste grap uit te halen die grote gevolgen heeft voor leerlingen, ouders, leraren en schoolbesturen. 

Blijf alert

Er is geen aanwijzing voor reƫle dreiging, hoewel alle instanties wel alert blijven. De politie onderzoekt de meldingen en laat weten dat de online bedreigingen traceerbaar zijn tot de telefoon van de dader. Samen met de wethouder Onderwijs, slaan de burgemeester, politie en de hoofdofficier de handen in een om bedreigde scholen te ondersteunen. Scholen staan vrij om de deuren te sluiten bij dreiging, wanneer een schoolbestuur besluit dit niet te doen, wordt geadviseerd de toegang tot de schoolgebouwen scherper te bewaken dan gebruikelijk. De politie kan hierbij assisteren.