Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Rotaryclub Amsterdam-Nieuwendam ontwikkelt mobiel Plastic Recycle Lab

Opmars naar plastic-recyclefabriek voor bouwmaterialen in India

NOORD - Kinderen, maar ook volwassenen, bewust maken van de gevaren van plastic voor onze gezondheid en het milieu. Als het aan Rotaryclub Amsterdam-Nieuwendam ligt gaat hun mobiele Plastic Recycle LAB hier een bijdrage aan leveren. 

De club financierde, ontwikkelde en bouwde een ingenieus lab in een aanhanger waarin verzameld plastic afval wordt omgesmolten tot iets nieuws. Het LAB kan gebruikt worden door scholen, bedrijven, clubs en andere organisaties die willen helpen het bewustzijn rond plastic te vergroten.

In het LAB staat een fiets die een shredder aandrijft waar verzameld plastic in wordt vermalen. Vervolgens smelt een extruder, een soort groot kitpistool, de korrels om en perst een dikke warme draad plastic in een mal. 

Het plastic wordt hard en kan uit de mal worden gehaald. Begeleidend video- en lesmateriaal leert kinderen welke soorten plastic er zijn, wat de gevaren van plastic zijn en welke soorten wel en welke niet kunnen worden hergebruikt.


Het LAB op pad

Het mobiele LAB is pas net af maar nu al staan organisaties te springen om het lab in te zetten voor hun eigen projecten. Vanaf eind mei staat het LAB bij het Alkmaarse afvalverwerkingsbedrijf HVC waar scholen uit heel Noord-Holland naar toe komen. 


De afvalverwerker is sponsor van het LAB, net als de Energy Transition Campus Amsterdam. Dit is de innovatieve hub van Shell in Amsterdam Noord waar wetenschappers samenwerken aan oplossingen voor de energie-uitdagingen van vandaag. 


Kinderen van scholen uit de directe omgeving van de campus hebben vorige maand in het LAB plastic omgesmolten tot leuke, handige gadgets zoals een onderzetter of een kleine sleutelhanger in de vorm van een schildpadje of vlinder.



Opmars naar meer: India

Het mobiele Plastic Recycle LAB is een opmars naar een groter project in Visakhapatnam, India. In deze kustplaats aan de Oostkust van India hoopt Rotaryclub Amsterdam-Nieuwendam samen met Rotaryclub Visakhapatnam een echte plastic-recyclefabriek te realiseren. 


In plaats van hebbedingetjes worden hier straks bouwmaterialen als tegels, balken en palen gemaakt van het plastic dat er wordt verzameld. Hiervoor heeft de Nieuwendamse Rotaryclub de kennis van Save Plastics aangetrokken. 


Deze organisatie heeft jarenlange ervaring in het recyclen van plastic tot bruikbare dingen en is als partner en sponsor betrokken bij het mobiele LAB.


Fondenswerving

Het mobiele Plastic Recycle LAB is gefinancierd door de leden van Rotaryclub Amsterdam Nieuwendam, door mensen en bedrijven uit hun netwerk en door diverse sponsors en donateurs. De fondsen voor de uiteindelijke fabriek worden binnen Rotary International opgehaald.

Organisaties of scholen die het leuk vinden het mobiele LAB in te zetten bij hun activiteiten kunnen contact opnemen met plasticrecyclelab@rotary.nl