Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Gemeente Amsterdam wil meer schoolstraten

Algemeen

AMSTERDAM - Schoolstraten zijn straten waar auto’s en ander gemotoriseerd verkeer niet mogen komen aan het begin en het einde van de schooldag. Dat is wel zo veilig voor kleine Amsterdammertjes. Scholen die ook hun straat veiliger willen maken, kunnen hiervoor hulp van de gemeente krijgen. Amsterdam heeft er zes, maar wil er meer.

Bij veel basisscholen is het een drukte van belang wanneer de school in- of uitgaat. Voetgangers, fietsen, bakfietsen, kinderen op de step, skeelers en auto’s: alles krioelt door elkaar heen. Vooral de vele auto’s zorgen regelmatig voor onoverzichtelijke en onveilige situaties. De kinderraad adviseerde onlangs om de schoolomgeving veiliger te maken, bijvoorbeeld door straten bij scholen af te sluiten voor auto’s. Een goed idee, dat naadloos aansluit bij de schoolstraten waar Amsterdam al volop mee bezig is.

Afgesloten voor auto’s

Een schoolstraat is aan het begin en einde van de schooldag een half uur met een paaltje afgesloten voor auto’s en ander gemotoriseerd verkeer. Zo kunnen leerlingen veilig de school in en uit. De scholen moeten deze afsluiting zelf regelen met vrijwilligers, die de straat twee keer per dag afsluiten. De gemeente kan de scholen daarbij helpen, onder andere met een proef, materialen zoals paaltjes en hesjes, en communicatie.

Onveilige verkeerssituatie

Scholen die de onveilige verkeerssituatie in hun straat willen aanpakken, kunnen contact met de gemeente opnemen. Een van de adviseurs komt dan langs om samen te kijken wat de beste oplossing is om de verkeerssituatie rond de school veiliger te maken. Als de schoolstraat als beste manier uit de bus komt, wordt met een proef van drie maanden gestart. Tijdens de proef wordt bewoners uit de buurt en de ouders gevraagd wat hun ervaringen zijn. Er wordt ook gekeken naar wat de afsluiting betekent voor de verkeersveiligheid en het verkeer in de rest van de buurt. Na de proef worden alle resultaten bekeken. Het stadsdeel besluit daarna of de schoolstraat er definitief komt.

Een Schoolstraat aanvragen kan door een mail te sturen aan: verkeersveiligheid@amsterdam.nl of amsterdam.nl/schoolstraatde gebiedsmakelaar in uw buurt