Filmvoorstelling oorlogsverhalen 'De Bogaard boerderij'

HAARLEMMERMEER - De boerderij 'de Zorg' van de familie Boogaard in Nieuw Vennep aan de Sloterweg, nu Rijnlanderweg, in Haarlemmermeer speelde in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol voor onderduikers. In het project 'Oorlogsverhalen' heeft Crash Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 een aantal verhalen van overlevenden en nabestaanden op video vastgelegd. De eerste registratie is het verhaal van Annie van den Bosch over de ”Jodenboerderij” tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Deze voorstelling duurt ongeveer tien minuten en wordt op zaterdag 18 maart om 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur afgespeeld. Annie heeft er een boek ”De Jodenboerderij” over geschreven, te koop in het museum. Zij is een deel van de dag aanwezig om vragen te beantwoorden en haar verhaal toe te lichten. Hoe laat is nog afhankelijk van haar agenda van die dag.

Zelfs buschauffeurs kenden het adres. Karel en Jo Busnach, reisden uit Amsterdam naar de Haarlemmermeer naar de Bogaards om onder te duiken Zij vroegen de buschauffeur waar ze de Boogaardboerderij konden vinden. De chauffeur antwoordde: 'Oh! de Jodenboerderij?' Onder gegrinnik van de andere passagiers wees hij ze de weg naar de boerderij.

Er zijn meer dan vier invallen geweest. Bij de tweede inval in november 1943 vond men twaalf onderduikers. Veertien kinderen werden gered. Vooral veel joodse kinderen uit Amsterdam vonden een plek in de boerderij. Er waren soms meer dan 70 onderduikers tegelijk op de boerderij.

Op 6 oktober 1943 werd in Heemstede een man aangehouden met twintig kilo illegaal geslacht vlees. Hij zei dat het bij de Boogaards vandaan kwam, want hij wilde zijn vader die de koe geslacht had niet verraden. Een inval volgde, politieagent P. van Duyn zag een paar onderduikers vluchten en ging er achteraan, een onderduiker met de naam 'Kees', niet zijn echte naam, schoot de politieagent dood. Meer dan 300 soldaten werden opgetrommeld en die hebben een zoekactie gehouden in een straal van ongeveer tien kilometer.

Er zijn die dag 22 kinderen gered. Ongeveer de helft van hen werd door Willem Boogaard meegenomen naar de tocht (sloot). Daar hebben de kinderen de hele dag in de sloot tussen het riet gestaan, ademend door een holle rietstengel. De andere helft van de kinderen konden ergens in een schuur schuilen.

Er zijn 34 Joodse volwassenen  gevonden, weggevoerd en vermoord in concentratiekampen. Ook zijn meegenomen: Hannes Boogaard sr, dochter Aagje en zoon Piet. Aagje kwam ziek terug uit het concentratiekamp Vught en is nooit meer hersteld. Zoon Piet overleed in kamp Vught als gevolg van de ontberingen en Hannes Boogaard sr. Is vermoord in concentratiekamp Sachsenhausen.

De broers Willem en Theunis Boogaard hebben wekenlang in een grote appelschuur bij de familie Dekker gezeten aan de Aalsmeerderdijk. Zij hebben het wel overleefd.

Deze voorstelling is goed te combineren met een uitgebreid bezoek aan het Crash luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45, Aalsmeerderdijk 460, in Aalsmeerderbrug bij Rijsenhout. Het museum is geopend op zaterdag en de 2e zondag van de maand van 10:30 tot 16:30 uur. 

De toegang bedraagt 7,50 euro voor volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar. kinderen van 7 tot 12 jaar betalen vier euro. Donateurs van de stichting en veteranen hebben gratis toegang.