Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Rijkswaterstaat goochelt met jaartallen over geluidsschermen A10

Algemeen

Het lijkt erop dat Rijkswaterstaat (RWS) slecht kalenders kan lezen. In een advertentie in diverse Amsterdamse kranten staat deze week dat in het voorjaar van 2024 begonnen wordt met de aanleg van nieuwe geluidsschermen langs de A10 in Landsmeer en Noord. Maar de werkelijkheid is hardnekkig anders: in het ergste geval zijn de geluidsschermen pas eind 2025 of in 2026 gerenoveerd, bleek tijdens een bewonersbijeenkomst.

door Tom Tossijn

Op de vorige week door RWS gehouden bewonersavond vielen vele aanwezigen over de aankondiging dat niet eerder dan in 2026 Noorderlingen en Landsmeerders langs de A10 weer rust krijgen. Pas dan zijn de geluidsschermen gerenoveerd – een vooruitzicht dat 1 á 2 jaar langer duurt dan de officiële bekendmaking van RWS deze week in de kranten.

De herrie die de snelweg nu veroorzaakt, sinds de geluidsschermen na schade door een storm vorig jaar om veiligheidsredenen tijdelijk zijn verlaagd, is 3 dB hoger voor ruim 1200 woningen. Teveel verkeerslawaai, dus. In de tussentijd volstaat Rijkswaterstaat dan ook met een tijdelijke ontheffing voor de geluidsproductie en kondigt aanpassingen aan het wegdek aan van de A10 Noord. Dat gebeurt vanaf de zomer 2023. RWS zal dan de asfaltlaag van de A10 over het gehele Noordse tracé vervangen door geluidsarm materiaal. Daarna volgt pas de renovatie van de beschadigde geluidsschermen.

Boetekleed

“Vooralsnog lijkt het mogelijk de renovatie van de schermen al in het voorjaar van 2024 te starten”, schrijft RWS deze week optimistisch in haar mededeling in de kranten. Maar dat blijkt dus niet te kloppen. Dat was zwaar teleurstellend voor de omwonenden, zegt woordvoerder Henk Truijens van het Platform Geluidsschermen in een artikel deze week in het Parool.

Overigens zal van een door omwonenden verlangde verlaging van de maximumsnelheid tot 80 km/u geen sprake zijn: als maatregel volstaat het geluidsarme asfalt. In het Paroolartikel trekt een woordvoerder van RWS het boetekleed aan: “De officiële ontheffing is gepubliceerd en daarin wordt iets over de planning gezegd en dat klopt niet. Er staat dat we in drie maanden de schermen vervangen zouden hebben, maar dat kan helemaal niet. Dat is met verschillende afdelingen misgegaan.”

Zonnepanelen

De verwachting is nu dat veel omwonenden formeel bezwaar gaan maken tegen de ontheffing. Stadsdeelcommissielid Silke Tijkotte (D66) die op de bewonersavond aanwezig was, is teleurgesteld: “Door de onzorgvuldigheid van RWS ontstaat nu overal ruis. Bewoners hadden er echt niet op gerekend dat de renovatie één tot twee jaar langer zou duren”.

Toch lijken de stadsdeelcommissie én de gemeenteraad een paradox in het leven te hebben geroepen wat betreft de planning: zij pleitten enkele weken geleden voor een gesprek met RWS en de wethouder over geluidsschermen mét zonnepanelen en voorzieningen tegen fijnstof. Dat kan echter leiden tot vertraging en verhoudt zich dus maar lastig met de belangen van omwonenden, die zo spoedig mogelijk een normaal geluidsniveau willen. Silke Tijkotte: “Het was geen absolute eis van onze commissie richting RWS, natuurlijk is snelheid maken gewenst. We willen zeker geen vertraging veroorzaken, het was een suggestie.” Portefeuillehouder Yassmine el Ksaihi had in de commissievergadering weinig woorden nodig voor haar oordeel: “RWS moet maar eens opschalen met die renovatie. Het wordt met de dag gekker”.