De eerste tegels werden op het Zonneplein gewipt
De eerste tegels werden op het Zonneplein gewipt (Foto: )

NK tegelwippen van start in Noord

Het NK Tegelwippen is weer begonnen! Stadsdeelbestuurder Yassmine el Ksaihi en teamleden van de Tegelservice wipten vorige week samen de eerste tegels op het Zonneplein om de start van het NK Tegelwippen officieel in te luiden. Op het Zonneplein wordt in totaal 500 m2 aan tegels verruilt voor groen.

Maak jij jouw tuin ook groener? Amsterdam organiseert samen met Amsterdam Rainproof de Tegelservice. Vanaf 21 maart is het NK gestart en vanaf 3 april worden gratis de tegels opgehaald die de Noorderlingen uit de tuin halen. 'Zo maken we het extra gemakkelijk voor Amsterdammers om mee te helpen de stad aan te passen aan de klimaatverandering' aldus de gemeente.

Stadsdeelbestuurder Yassmine el Ksaihi hoopt dat Amsterdam dit jaar de Gouden Tegel wint, de felbegeerde trofee die jaarlijks wordt uitgereikt. “Maar ook los daarvan is het tegelwippen een leuke klus om samen te doen. Het helpt het klimaat, zorgt voor droge voeten en creëert ruimte voor fleurige plantjes. Daar word je toch vrolijk van?”

Hoe werkt Tegelservice?

De Tegelservice wordt in elk stadsdeel aangeboden in de maanden april, mei, juni, september en oktober. Zo doet u mee:

# Wip de tegels uit uw tuin om plaats te maken voor groen # Meld uw tegels aan voor de ophaaldag die u het beste uitkomt # Zet uw tegels op de hoek van uw straat en de gemeente haalt ze gratis op

Op de webpagina https://www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/tegelwippen/ kunt u alle data vinden en meer informatie vinden over het NK Tegelwippen en de tegelservice. Je wipt eerst de tegels uit je tuin om plaats te maken. Dan maak je een afspraak met de tegelservice voor het ophalen van de tegels op een van de ophaaldagen per stadsdeel.

NK Tegelwippen

Nog t/m 31 oktober 2023 strijden veel gemeenten in Nederland mee om de ‘Gouden Tegel’. De gemeente die de meeste tegels verruilt voor groen wint. In 2022 zijn er ruim 250.000 tegels gewipt in Amsterdam. Daarmee zijn er bijna 3,5 voetbalvelden aan groen bijgekomen in de stad. 'Deze score willen we dit jaar verbeteren. De tegels die we met de Tegelservice ophalen tellen mee voor de Amsterdamse score tijdens het NK Tegelwippen' laat de gemeente weten.

Buurtacties

Naast de Tegelservice organiseren en ondersteunen we ook buurtacties waarmee we bewoners helpen hun tuin en straat groener te maken. De volgende buurtacties zijn in voorbereiding.