Bientje Werkhoven: "Er is iemand die niet van rijst houdt, dan maak ik een aardappeltje voor haar.”
Bientje Werkhoven: "Er is iemand die niet van rijst houdt, dan maak ik een aardappeltje voor haar.” (Foto: Anita Edridge)

Bientje Werkhoven: ‘Het is zo simpel om mensen blij te maken’

AMSTERDAM - De huisdeur aan de Gaaspstraat zwaait open na het aanbellen. Bientje Werkhoven staat met een brede lach in de deuropening. Al jaren is ze betrokken bij de Buurt en Speeltuin Vereniging Amsterdam-Zuid even verderop in de straat. Vroeger bracht ze haar zoon daar naar de kinderopvang, maar sinds een aantal jaar brengt ze er elke week een trekkar met boodschappen om in de keuken een maaltijd te koken voor zo’n vijftien senioren van 76 tot begin 90 jaar die wel een uitje kunnen gebruiken. “Het is gewoon hartstikke leuk”, zegt ze blij. Bientje is genomineerd voor Amsterdammer van het Jaar 2022.

Genomineerd voor Amsterdammer van het Jaar

De buurtvereniging heeft het koken voor senioren overgenomen toen d’Oude Raai in de buurt ging verbouwen. Bientje begon haar vrijwilligerswerk met de afwas, maar nu is ze de drijvende kracht achter het wekelijkse eetmoment. “Ik denk dat ik het nu al een jaar of vier doe. Op dinsdagavond bedenk ik wat we gaan eten, woensdagochtend haal ik de boodschappen, ’s middags gaan we koken, om 17.00 uur gaat iedereen aan tafel en om half zeven zijn we klaar.” Want sommige gasten worden al om 18.45 uur opgehaald met het ‘heen en weertje’. Dan heeft iedereen van een voor-, hoofd- en nagerecht kunnen genieten. 

Pensioen 

Bientje is 67 jaar en heeft vijftig jaar gewerkt. Sinds een jaar is ze met pensioen. Niemand komt tussen haar wekelijks kookmoment. “Ik ga wel eens een paar dagen met een vriendin weg, maar dat kan alleen van donderdag tot en met dinsdag. Ik pieker er niet over om een woensdag over te slaan. Het is ook zo’n gewoonte dat ik dat op woensdag doe, het zit in mijn systeem. Straks in de zomer is de buurtvereniging twee maanden dicht, dus wordt er twee maanden niet gekookt. “En dat vinden de gasten helemaal niet leuk”, zegt Bientje die ter plekke bedenkt of dat misschien niet anders kan. “Je weet ook wat mensen niet lusten. Er is iemand die niet van rijst houdt, dan maak ik een aardappeltje voor haar.” 

Elk jaar is de woensdag voor Kerstmis gereserveerd voor het kersdiner. “Mijn nicht zorgt dan voor een goodiebag. Dan krijg ik reacties als ‘oh ok ga niet kijken wat erin zit hoor, dat ga ik vanavond doen’”, vertelt Bientje lachend. “Er zitten gewoon wat kleine dingetjes in. Het is zo simpel om mensen blij te maken.”Het zijn elke week vijftien personen waar ze voor kookt en dat blijven er vijftien, ook al krijgt ze veel aanvragen via mond-op-mond-reclame. “Na de vakantie kunnen er weer twee bij”, zegt ze. 

Kookboeken 

Elke dinsdagavond duikt Bientje in haar kookboeken om een lekker en niet al te duur recept uit te kiezen. Als ze de volgende dag in de winkel komt en blijkt dat er iets lekkers in de aanbieding is, verandert ze het menu ter plekke. De gasten betalen vijf euro voor een maaltijd. Voor 75 euro krijgt ze het nagenoeg altijd voor elkaar om voor 15 personen en vier vrijwilligers een driegrangen-menu op tafel te zetten. “We moeten het laagdrempelig houden dus het blijft vijf euro. Soms is het wat duurder, de ene keer kook ik spaghetti, maar ik kom wat hoger uit, als ik bijvoorbeeld asperges ga koken. Een ovenschotel vinden ze altijd lekker en soep ook, dus dat maak ik vaak. Een courgettesoep of een venkelsoep met soms een beetje zalm of een vissoep. Maar de gasten zijn toch het meeste gefocust op het toetje. Wat heb je nu weer voor een toetje roepen ze dan.” 

 Eten is de bindende factor. De vijftien gasten kijken er elke week naar uit, niet alleen naar het eten, maar ook naar de gezelligheid van het uitje. “Ze vinden het heerlijk, ze zijn er even uit”, weet Bientje. “De eenzaamheid is groot. Er zijn mensen bij die niemand hebben. Dan is dit een uitje. Even gezellig. Er blijft ook vaak wat over, dat nemen ze mee.“ 

Soep met een broodje 

Tijdens de coronapandemie is Bientje op de fiets rond gegaan. "Ik heb mensen die in de buurt wonen soep met een broodje gebracht en een praatje gemaakt aan de deur.” En binnenkort gaan ze gesponsord een dagje naar Artis. "We worden opgehaald, krijgen koffie met gebak een lunch en rond 18.00 uur zijn we weer terug. Mensen vinden het geweldig.”

Onlangs heeft Bientje voor haar vrijwilligerswerk een lintje in naam van de koning gekregen. "Maar genomineerd worden voor de Amsterdammer van het Jaar is leuker hoor”, lacht ze. Ze is voorlopig niet van plan om te stoppen met haar kookkunsten voor senioren, ook al is ze nu op verschillende manieren geëerd.


Stemmen voor Amsterdammer van het Jaar kan tot 15 juni via: www.amsterdammervanhetjaar.nl. Zaterdag 17 juni maakt burgemeester Femke Halsema bekend wie de winnaar is in Theater DeLaMar.