Het Kunst Corso komt eraan.
Het Kunst Corso komt eraan. (Foto: aangeleverd)

Kunst Corso: een feestelijk tegengeluid vol toekomstmuziek

NIEUW-WEST - Culturele Stelling van Amsterdam brengt zaterdag 10 juni een feestelijke aubade aan de stad met het Amsterdamse Kunst Corso, vanuit Nieuw-West dwars door de stad. Het wordt een feestelijk tegengeluid vol toekomstmuziek.

Dit jaar rijdt het Corso vanuit Nieuw West via het Mercatorplein naar het centrum van de stad. Met het Kunst Corso wordt de kunst- en cultuursector van Amsterdam gevierd en wordt aandacht gevraagd voor een leefbare en betaalbare stad voor iedereen. Het corso is een allegorische en verhalende optocht met performers, beeldend kunstenaars, theatermakers, dans en muziek. Een lange slinger van aanhangwagens met daarop installaties, muziek en performances, voortgetrokken door oude tractoren.

Sculpturen

Dit jaar is er en grote verscheidenheid aan disciplines op de wagens te zien. Naast grote sculpturen en beeldende kunst-performances is er ook aandacht voor dans en theater. Van individuen, die lopend of op riksja’s en bakfietsen, worden gevraagd aan te sluiten bij de stoet van wagens, van megalomaan tot speels en ludiek. 

Met het corso wordt solidariteit, verbinding en actiebereidheid in de vorm van een feestelijke manifestatie gestimuleerd. Want wat voor stad wil Amsterdam zijn? Hoe leuk is Amsterdam nog als alle ruimte om te spelen en te maken, onbetaalbaar is geworden? Het Kunst Corso brengt een feestelijk tegengeluid vol toekomstmuziek. De doelstelling van alle activiteiten de Culturele Stelling van Amsterdam (CSA) is het zichtbaar maken van de kunsten en daarmee de kunst en haar culturele vrijhavens en panden in en rond Amsterdam op de kaart te houden. Hier wil de Culturele Stelling een overkoepelende, actiegerichte en verbindende organisatie voor zijn.

Culturele manifestatie

Het Kunst Corso is zoals alle corso's en optochten sinds de middeleeuwen een grootse culturele manifestatie en viering van waaraan een dorp rijk is, in dit geval de kunst- en cultuursector van Amsterdam. Iedereen kan meedoen. Bijdragen voor op de Corsowagens zijn o.a. van: Una Jongenelis, Oscar Peters, Tinkebell, Suat Ögüt, Bookstore Project, Nora Tinholt, Arthur van Beek, Leon de Bruijne, Teun Castelein, Jippe Liefbroer en Splitter Splatter. Zwaan-Kleef-Aan: WALK Ode aan Willem de Ridder - art walk/dans met 20 tot 50 mensen, Marc Koolen project. De Culturele Stelling van Amsterdam, bestaat uit kunstenaars, curatoren, projectmanagers en sociaal ondernemers en zet zich in voor samenwerking en verbinding tussen de panden van de CSA en daarbuiten.