De Lutkemeerpolder, het gebied waar de gemeente Amsterdam wil bouwen en Voedselpark Amsterdam juist wil behouden.
De Lutkemeerpolder, het gebied waar de gemeente Amsterdam wil bouwen en Voedselpark Amsterdam juist wil behouden. (Foto: aangeleverd)

Bodemplan Lutkemeer: hèt alternatief voor de polder

REGIO - Een agro ecologisch landschapspark als gonzend centrum van leven, een pijler in stedelijk voedselbeleid en een internationaal voorbeeldproject voor de voedseltransitie. Een voedselpark in samenwerking met de buurt, waarbij de waarden inclusiviteit, diversiteit en verbinding leidend zijn. Het zou de eerste, impactvolle, stedelijke voedselcoöperatie worden die maandelijks 20.000 monden voedt.

Het wordt allemaal tot in detail beschreven in Bodemplan Lutkemeer van Voedselpark Amsterdam. Deze organisatie geeft dit plan als alternatief in plaats van de bouw van distributiecentra in de Lutkemeerpolder. De strijd om het behoud van het laatste stukje landbouwgrond gaat onverdroten voort.

Bedrijventerrein 

De gemeente Amsterdam wil de 200 hectare als logistiek bedrijventerrein ontwikkelen en is samen met ontwikkelaar SADC bv eigenaar van deze grond. Ook de gemeente Haarlemmermeer, provincie Noord-Holland en Schiphol is Amsterdam zijn eigenaar van SADC. Voedselpark Amsterdam verzet zich tegen deze plannen en heeft een alternatief dat tot stand is gekomen door stedenbouwkundige Danny Edwards en landschapsarchitecte Bonnie Chopard.

De Lutkemeerpolder heeft voor landbouw uitzonderlijke goede bodemkwaliteit. Deze grond is sinds 1870 onafgebroken in gebruik geweest voor (biologische) landbouw. Voedselpark Amsterdam wil deze grond juist benutten voor regeneratieve, agro-ecologische ondernemingen voor gezonde voedselproductie, zodat stedelingen in contact komen met gezond, onbewerkt eten, en boeren dichtbij hun bedrijf een afzetmarkt hebben voor hun producten.

'Amsterdam kan koploper worden in stadslandbouw en klimaatadaptie'

Het plan zou Amsterdam in één klap een koploper maken. "Het natuurlijk en sociaal kapitaal ligt daarvoor al in onze directe omgeving: een gezonde bodem zonder gif en mét een grote biodiversiteit, al bijna 5000 Amsterdammers die in Voedselpark Amsterdam willen investeren, tal van innovatieve bedrijven die van de Lutkemeer een agro-ecologische broedplaats willen maken en een sterk plan voor coöperatief beheer. Hiermee kan het College van B&W veel van zijn doelstellingen behalen: op het gebied van korte ketens, het terugdringen van verpakkingsmateriaal, vergroening van de stad, maar ook co-creatie, participatie en coöperatievorming. Er is alleen nog visie en politieke moed nodig om deze kans te verzilveren", zo staat in het plan.

Groene keuzes

Bodemplan Lutkemeer fungeert als uitnodiging aan het gemeentebestuur van Amsterdam. "Het is slecht gesteld met het leefklimaat van mens en dier in de stad. Amsterdam wordt warmer, het grondwater daalt, biodiversiteit verdwijnt en sociale cohesie neemt af. Wij pleiten voor écht groene en sociale keuzes. Geen verdozing, maar een agro-ecologisch landschapspark in de Lutkemeerpolder. Met lef en visie kan Amsterdam zich ontwikkelen tot internationaal koploper op het gebied van stadslandbouw en klimaatadaptatie. Dit plan wordt gesteund door duizenden Amsterdammers en experts op het gebied van duurzaamheid, landbouw, korte ketens, klimaat en communitybuilding. Grijpt de gemeente deze kans", zo wordt de vraag in het plan gesteld door Voedselpark Amsterdam.

Biodiversiteit  

Intussen heeft Eva van Esch, tweede kamerlid voor Partij voor de Dieren de situatie in de Lutkemeerpolder tijdens de commissie Ruimtelijke Ordening met de boodschap: 

"Een distributiecentrum bouw je niet op vruchtbare landbouwgrond, in de diepste polder van Amsterdam. Een plek die van groot belang is voor de biodiversiteit." Minister de Jonge heeft toegezegd om zich erin te verdiepen. 

Lutkemeer op de agenda

Vandaag, woensdag 24 mei staat de Lutkemeer weer op de agenda van de commissie Ruimtelijke Ordening van de gemeente. 

Daar licht Voedselpark Amsterdam het plan toe om raadsleden mee te krijgen voor het plan dat door duizenden Amsterdammers en daarbuiten wordt gesteund. De vergadering is van 13.30 tot 17.00 uur in de Willem Kraanzaal van de Stopera. 


"De Lutkemeerpolder heeft nog alle kans op een groene toekomst. Er is immers nog niet gebouwd", zo concludeert het de organisatie van de het voedselpark.


Meer informatie over voedselpark Amsterdam is te vinden via: www.voedselparkamsterdam.nl. Daar is ook het hele plan te vinden.