De vaste bewoners van het Ilperveld.
De vaste bewoners van het Ilperveld. (Foto: aangeleverd)

Varen langs bijzondere flora en fauna én weidevogels in het Ilperveld

Nieuws

LANDSMEER - Landschap Noord-Holland biedt op zondag 14 mei twee vaartochten: een excursie van 7.00 tot 9.00 uur bedoeld voor (amateur)fotografen en een tocht van 13.30 tot 15.30 uur voor natuurliefhebbers.

Enthousiaste (amateur)fotografen krijgen op de vroege zondagmorgen alle gelegenheid om vanaf het water prachtige natuur- en landschapsfoto’s te maken. Het voorjaar is daarvoor heel geschikt. Zo kun je zelf de flora en fauna vastleggen, van macro-opnamen tot geweldige landschapsfoto’s, luchten en panorama’s. Zowel op het water als op het land wordt er ruim aandacht geschonken aan alle aspecten van de natuurfotografie.

Onderweg gaan de deelnemers aan wal op een van de eilandjes om ook daar mooie plaatjes te schieten. De vrijwilligers geven daarbij desgewenst tips. Het tijdstip van vertrek is vroeg omdat dan de lichtval en de kans op het zien en ontdekken van bijzondere flora en fauna het grootst is. Graag vanaf 6.30 uur verzamelen bij Bezoekerscentrum Ilperveld, Kanaaldijk 32A.

Ontluikende natuur

De deelnemers van de middagtocht kunnen zich laten verrassen door de schoonheid van de ontluikende natuur. Ze zien opkomend riet, speenkruid, watermunt, lisdodde, varens, fluitenkruid en vele andere soorten.

Vaar mee in de fluisterboot tussen de vele eilandjes en weiden door. Niet te missen zijn de vele weidevogels in dit gebied:  kieviten, grutto’s, scholeksters, tureluurs, ganzen, en diverse zangvogels, misschien al met hun jongen. Hoor hoe de grutto’s hun karakteristieke eigen naam roepen. Ook de lepelaar, zilverreiger en misschien de roerdomp kunnen zich laten zien.

De excursieboot komt heel dicht bij de weidevogels komen. Maar neem eventueel een verrekijker mee. Trek ook waterdichte schoenen of laarzen aan en warme (regen)kleding. Op het water kan het fris zijn. Kinderen zijn van harte welkom.
Op de boot is ook plek voor rolstoelen, neem van tevoren even contact op als je met een rolstoel mee wilt. Honden zijn in het Ilperveld niet toegestaan. Verzamelen: Bezoekerscentrum Ilperveld, Kanaaldijk 32A, 1121 NX Landsmeer.

Zin om mee te gaan op een van de twee tochten? Reserveer een plek aan boord op www.gaatumee.nl

De schoonheid van de ontluikende natuur.