Toch een wapperende vlag.
Toch een wapperende vlag. (Foto: Ton Senf)

Toch een vlag op Bevrijdingsdag

Nieuws

OOSTZAAN - Na een paar jaar verstoken te zijn geweest van het vlagvertoon aan de toren van de Grote Kerk wapperde nu tot ieders grote verrassing de trotse driekleur op 5 mei toch weer vanaf de toren.

De nieuwe dominee Sjaak Visser acht de traditie van het vlaggen op dagen als deze dermate belangrijk dat hij de onderste steen boven haalde om het toch voor elkaar te krijgen; het artikel in het Nieuwsblad Oostzaan heeft blijkbaar geholpen. “Bevrijdingsdag moet uitbundig gevierd worden en dáár hoort een vlag bij”, zei hij hardop en dus ging hij op zoek naar de vlag in het gemeentehuis en in de kerk. Toen dat niet lukte, stapte hij op Jaap de Dood af. “Er moet een vlag wapperen, vind je niet? Hoe doen we dat?”

Jaap de Dood was het volmondig met hem eens en had nog wel een vlag in zijn privé-collectie. Weliswaar een beetje klein formaat, maar beter klein dan helemaal niets en zó is het gekomen. Op Bevrijdingsdag wapperde er weer een vlag goed zichtbaar als symbool van erkenning en als dankbare herinnering aan hen die onze vrede hebben bevochten.

Maar toen… dominee Sjaak probeerde, zoals het hoort, de vlag ’s avonds weer in te halen. Wat niet lukte. De mast is verroest, het mechanisme werkt niet meer en hoe hij ook zijn best deed, geen beweging in te krijgen. Hij weer de gevaarlijke trap af, hulptroepen ingeschakeld, samen met Ton Senf nogmaals een poging gewaagd, maar nee. De vlag zat vast en bleef onwrikbaar vast zitten.

Wat nu? Dan moet de brandweer er aan te pas komen. En die kwam met een hoge ladderwagen. Een manhaftige brandweerman werd naar boven gehesen en klaarde daar het klusje. Gelukt.

Hopelijk is dit incident een signaal dat luid heeft geklonken voor een nieuwe vlaggenmast en een nieuwe vlag in een respectabel formaat, zodat we volgend jaar probleemloos en met trots de vlag weer kunnen laten wapperen…. en weer probleemloos kunnen inhalen.

Barbara van Wijk

Automatisch naar boven gehesen.
De brandweer sprong bij.
Klus geklaard.