De A10
De A10 (Foto: Adobe stockfoto)

PvdA Landsmeer maakt bezwaar tegen ontheffing aan RWS op naleving van geluidsnormen Ringweg A-10

Nieuws

LANDSMEER - De Staatsecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft aan Rijkswaterstaat (RWS) voor de jaren 2023 en 2024 ontheffing verleend op de naleving van wettelijke geluid-productieplafonds voor de Ringweg A-10 Noord bij Amsterdam en Landsmeer. Daartegen heeft de PvdA-fractie van de gemeenteraad Landsmeer bezwaar ingediend. De partij kan zich niet verenigen met de voorwaarden en argumenten voor deze ontheffing. 

Fractievoorzitter Mark Jan Prins: ”Wij zijn van mening dat meer en langer maatregelen nodig zijn indien de periode van ontheffing verlopen is, maar het herstellen van de hoogte van de schermen nog niet heeft plaatsgevonden of nog niet is afgerond. De afronding van het herstellen van de hoogte van de schermen in 2024 is zeer onzeker”. 

RWS meldde dit volgens Prins zelf ook. Uit RWS-informatie naar aanleiding van de inwonersavond van 12 april jl.: ‘Rijkswaterstaat tracht om in de bouwperiode de beschadigde en verlaagde schermen het eerst te vervangen, zo mogelijk nog in 2024. Hier zijn echter geen garanties voor want zowel de voorbereidingstijd als de bouwtijd kennen een bandbreedte’

Handhaving snelheid is noodzaak

Daarnaast vindt de PvdA dat strikte handhaving van de maximum snelheid noodzakelijk is. In de onderbouwing van de aanvraag voor de ontheffing gaan RWS volgens de PVDA er in haar geluidsmodellen van uit dat men zich aan de maximumsnelheid houdt. Echter in tegenstelling dat andere delen van de ringweg, is er op de A-10 Noord geen strikte handhaving door middel van bijvoorbeeld een trajectcontrole of regelmatige toepassing van flitspalen. Prins stelt: ”De uitspraak in het RWS-geluidsrapport dat een lagere maximumsnelheid niet handhaafbaar zou zijn, vinden wij onbegrijpelijk. Inspanningen om de handhaving te bewerkstelligen zijn te rechtvaardigen. De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat en ook RWS zouden met het ministerie van Justitie in overleg moeten treden over hoe een strikte handhaving te implementeren.“

Maximaal 80 km/u op Ringweg A10

Als derde geeft de PvdA aan dat, in tegenstelling tot dat wat RWS beweert, verlaging van de maximale snelheid naar 80km/u wel degelijk haalbaar en effectief is. De partij stelt dat in de RWS ervan uitgaat dat bestuurders zich aan de maximum snelheid houden. Prins: “De RWS-experts vertelden dat vrachtwagens de grootste bijdrage leveren aan het geluid, en dat het verlagen van de maximum snelheid naar 80km/u volgens de modellen relatief weinig effect geeft, aangezien vrachtwagens maximaal 80km/u mogen rijden. De ervaring is echter dat de meeste vrachtwagens op de A10-Noord een veel hogere snelheid hebben. De geluidsreductie die in de praktijk kan worden gehaald door naar 80km/u te gaan in combinatie met handhaving, is daardoor echt groter dan uit de berekening van RWS blijkt”.

De PvdA vindt dat het RWS-statement dat een maximum snelheid van 80km/h op de Ring A-10 Noord tot een slechtere doorstroming zal leiden is niet onderbouwd, maar ook discutabel. “Als een maximum snelheid van 80km/h wordt toegepast op de hele Ring A-10, dag en nacht geeft dat duidelijkheid aan de bestuurders. Met name als dit wordt gecombineerd met een goede handhaving, zal een veiliger en rustiger verkeersbeeld ontstaan waardoor de doorstroming niet belemmerd hoeft te worden. Een berekening van het effect van toepassen van ZOAB-asfalt, zoals nu gepland door RWS, gecombineerd met een maximale snelheid van 80km/uur ontbreekt. Dit is een gemiste kans voor zowel de gezondheid van de omwonenden als de gewenste doorstroming voor auto’s”, aldus Prins.