José Komin: 'Zeker onze succesnummers gaan door.'
José Komin: 'Zeker onze succesnummers gaan door.' (Foto: Rodi Media/MvS)

Afscheid Rotary Club met Aanschuifdiner

Nieuws

LANDSMEER – De Rotary Club Landsmeer stopt eind juni onder deze naam, maar komt sterk terug. Ze gaat verder als Goede Doelen Commissie als onderdeel van de Bedrijfsbelangen Vereniging Landsmeer (BVL). Daarmee krijgt het organiseren van evenementen met een sociale inslag een vervolg. Om onder de huidige naam nog één keer royaal uit te kunnen pakken biedt de club op woensdag 24 mei een gratis diner in Resto VanHarte voor bewoners van Landsmeer die normaalgesproken alleen eten.

door Marcel van Stigt

Al ruim vijfendertig jaar timmert de Rotary Club Landsmeer stevig aan de weg met allerhande activiteiten voor een goede doel. Want dat is de doelstelling: niet de portemonnee trekken en geld doneren, maar echt samen de handen uit de mouwen steken en iets moois tot stand brengen. Daarbij wordt dankbaar gebruik gemaakt van de aanwezige expertise en een omvangrijk netwerk. 

Een van de actieve Rotaryleden is voorzitter José Komin. Ze is algemeen directeur van het familiebedrijf IJskoud in Tuindorp Oostzaan, maar heeft een achtergrond als verpleegkundige. Haar behoefte om voor mensen te zorgen combineert ze met haar ondernemersgeest, zoals eigenlijk alle leden dat doen. 

Dit heeft geleid tot aansprekende evenementen, zoals een circusvoorstelling voor statushouders en hun kinderen. “Die hebben we samen met de Rotary Purmerend georganiseerd in een asielzoekerscentrum. We wilden wat licht en lucht brengen en een verbinding tot stand brengen. Iedereen die in het dorp wordt gevraagd om een bijdrage aan een activiteit te leveren doet mee. Maar die activiteiten moeten wel worden georganiseerd en gecoördineerd.”

De ambitie en wil om dit soort evenementen te bieden is nog altijd aanwezig. Maar niet als Rotary Landsmeer. José: “We hebben te maken met een leegloop, mede door de coranacrisis. Er treedt vergrijzing op, leden verhuizen en er komt weinig aanwas voor in de plaats. We zijn te klein geworden. En Landsmeer blijkt ook te klein voor drie clubs, want er is hier ook een Lions Club en de BVL actief. De Rotary Club stopt daarom. Tenminste, onder deze naam en in deze vorm.”

Ja, want van echt stoppen is allerminst sprake. José: “We hebben nagedacht over een nieuwe vorm en zijn in gesprek gegaan met de Lions en met de BVL. Daaruit is voortgekomen dat we in september verder gaan als Goede Doelen Commissie van de BVL. We gaan de krachten bundelen. Er komen activiteiten die we zelf organiseren of samen met de BVL. En met de Lions blijven we ook samenwerken. Wij fungeren daarbij als Haarlemmerolie. Zeker onze succesnummers gaan door. We zijn hier al druk mee bezig.”

Eén zo’n succesnummer is het jaarlijkse Aanschuifdiner. Daarmee wil de club onder de huidige naam nog één keer knallen. Het diner heeft plaats op woensdag 24 mei van zes tot acht uur en is bedoeld voor mensen die altijd alleen eten. Plaats van handeling is het populaire Resto Van Harte, dat overigens twintig procent meer gasten kan ontvangen dankzij een regionale Rotary-actie. 

José: “De inwoners van de gemeente Landsmeer hebben vaak wel een sociaal leven, maar als ze thuiskomen, eten ze alleen. Dat is niet gezellig. Eten verbindt. En er eten al vaak mensen bij VanHarte, maar er zijn mensen die daar nog niet komen. Juist hen willen we uitnodigen. Wij willen ervoor zorgen dat mensen elkaar vinden.”

Interesse? Geef jezelf – of iemand anders – vóór woensdag 17 mei op bij José Komin (06-48159663; josekomin@hotmail.com). De gasten mogen iemand meenemen. Ophalen is desgewenst ook mogelijk.