Twiskemolen open op Nationale Molendag

LANDSMEER -  De Twiskemolen doet mee aan de Nationale Molendag op zaterdag 13 en zondag 14 mei. Daar ken men beide dagen tussen 10.00 en 16.00 uur een kijkje nemen.

Al eeuwenlang strijden wij in Nederland tegen het water. Of het nu de lange zeekust is of laagliggende polders; duinen, dijken, sluizen en gemalen zorgen dat miljoenen Nederlanders droge voeten houden. Zo ook de bijna vijf eeuwen oude Twiskemolen, op de grens tussen Landsmeer en Oostzaan.

De 650 hectare grote Twiskepolder, het recreatiegebied Het Twiske, wordt met het hybridegemaal de Twiskemolen op peil gehouden. 

Het waterniveau in de polder ligt 2.90 meter onder zeeniveau, en elke centimeter aan gevallen regen in de polder wordt op windkracht of door een elektramotor door de poldermolen naar de boezem weggedraaid.

Spektakel

De enorme vijzel draait met 60.000 liter per minuut het overtollige regenwater weg. Dit spektakel is voor iedereen te aanschouwen tijdens de Nationale Molendagen op 13 en 14 mei. Tussen 10.00 en 16.00 uur opent het molenaarsgezin Marijke Brouwer en Marcel Koop het molenerf voor iedereen die de bijna 500 jaar oude poldermolen, het 1600 m2 grote molenerf en de 4 hectare molenbiotoop wil bekijken. Ze staan klaar om iedereen te ontvangen en molenverhalen te vertellen over vroeger en nu. 

Foto-expositie

Ook is er een foto-expositie over de heftige windhoos die de molen trof in 2016. De molen bevindt zich aan Het Luijendijkje 3 (zuidkant Het Twiske). Toegang: gratis.