Luilakfeest met een gezellig ontbijt

OOSTZAAN - Zaterdag 27 mei is het 'Luilak'. Een feest dat vroeger uitbundig en luidruchtig werd gevierd door de jeugd. Zaterdagnacht vóór Pinksteren begon het gerommel al diep in de vroege uurtjes. Kinderen waren niet meer in bed te houden. Vele wekkers gingen al heel vroeg af, want om een uur of vier ’s ochtends moest er in gezamenlijkheid herrie getrapt worden en dát was het Luilakfeest. De slaapkoppen moesten uit bed getrommeld worden. 

door Barbara van Wijk

Het jonge grut verbrak de nachtrust met alles wat geluid maakte: ze liepen in hordes door de straten met trommels te roffelen. Of ze sloegen met deksels op elkaar. Ze bonden conservenblikken achter de fiets, zetten toeters aan de lippen - álles wat herrie maakte was geoorloofd. 

Er werd belletje getrokken…. dat mócht niet, nee zeker niet, maar ja…. dat was nou juist de lol: áls de slapende luilak maar wakker gebruld werd. Wee degene die vergeten was de bel af te zetten. De schatjes schreeuwden hun stemmen schor: 'Luilak, luilak, beddenzak, staat om negen uren op, negen uren hallef tien, is de luilak niet gezien!!'

De bakker op de hoek pikte een graantje mee. Die bakte zich de hele nacht een versuffing aan luilakbollen, witte broodjes met een knapperige korst… Mmm… Een lekkerder ontbijt bestond er niet. Ze kostten wel drie cent per bol, dat wel, maar je moest er natuurlijk wel ìets voor over hebben. 

In latere jaren ging het van kwaad tot erger. Steeds vroeger werd er kabaal getrapt, hier en daar ging het de hele nacht door, maar helaas verplaatste deze lol zich van een beetje onschuldige herrie tot een hoop rotzooi trappen. De kinderen werden groter en zo werden ook de vernielingen groter. Ramen werden ingesmeerd met eigeel, vuilnisbakken omgegooid, bushokjes vernield, auto’s bekrast, brievenbussen opgeblazen enzovoort. De politie had er zijn handen vol aan en zeg nou niet dat dát niet de bedoeling is van het Luilakfeest, want dát was het nou net wel, althans…. dat vinden de herrieschoppers! 

En nu? Hoe wordt deze nacht nu gevierd? In Oostzaan heeft de jeugd een leukere manier gevonden om de nacht door te brengen. Samen met Jong Oostzaan, de Vrienden van de Grote Kerk, met hulp van Oostzaners voor elkaar en diverse Oostzaanse bedrijven die sponsoren, organiseren ze voor de ‘luilakken’ een heerlijk ontbijt. 

Het begint in de Grote Kerk om 7 uur. De jeugdige luilakvierders van nu verzorgen een ontbijtje voor de luilakken van nu, bedienen de gasten als volleerde obers. Wel vooraf even opgeven (https://grotekerkontmoetoostzaan.nl/evenement/luilakontbijt-2023/) in verband met het aantal te smeren broodjes. Kosten € 1,00 per persoon.