Nederlands kampioen 2022 ‘Uit hetzelfde hout gesneden’.
Nederlands kampioen 2022 ‘Uit hetzelfde hout gesneden’. (Foto: Rob Terwisse)

NK ‘levende standbeelden’ komt (weer) naar Zaandam

REGIO - Wat vorige jaar een  groot succes was, gaat zondag 2 juli in de herhaling: Het World Living Statues festival. Dan  zullen de 40 beste ‘levende standbeelden’ van Nederland strijden om de titel Nederlands Kampioen.

De bezoekers worden via een verkeersvriendelijke route door het centrum van Zaandam veilig langs de levende standbeelden geleid. Levend omdat het uitgevoerd wordt door een mens, een standbeeld omdat ‘de kunst van stilstaan’ centraal staat. Een Living Statue speelt met het gegeven ‘levend’ versus ‘niet levend’ om het publiek in verwarring, dan wel bewondering te brengen. Een beweging is toegestaan als een kort levend moment dat bewust gekozen is als onderdeel van de act.

Een beeld kan bestaan uit één of meerdere figuren. De acterende kunstenaars vormen de essentiële kern van hun beeld. Attributen en entourage kunnen een noodzakelijke aanvulling zijn.

Kids Statues

De mooiste Kids Statues zijn ook op de route te bewonderen. De kinderen zetten hun beste beentje voor en het levert altijd hartverwarmende plaatjes op. Van 13.00 uur tot 17.00 uur komt de bezoeker aan het Zaandamse stadshart de uitbeeldingen tegen. Een speciale cabrio bus vervoert de statues naar hun plek, een sensationeel en vrolijk beeld aldus de organisatie. 

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking vindt om 17.30 uur plaats bij de Bullekerk, Westzijde 75. Alle deelnemers zijn daar nog een keer samen te bewonderen tijdens een parade, waarna de winnaars en de kersverse Nederlands Kampioen rond 18.00 uur bekend worden gemaakt.

De route

De looproute zal met pijlen worden aangegeven en voert door het centrum van Zaandam. Op diverse punten op het parcours kunt u deelnemers formulieren krijgen die tevens zullen fungeren als stembiljet voor het publiek. Deze stembiljetten dient u uiterlijk om 17.00 uur in de daarvoor opgestelde stembussen te deponeren.