Sidharth Kishna (Sitar), Lenneke van Staalen (Indiase viool) en Heiko Dijker (Tabla) verzorgen een concert met Indiase muziek.
Sidharth Kishna (Sitar), Lenneke van Staalen (Indiase viool) en Heiko Dijker (Tabla) verzorgen een concert met Indiase muziek. (Foto: aangeleverd)

‘Sari’ thema op kleurrijke India Day Zaanstad

Uitgaan

ZAANDAM - De Indian Light Foundation, De Flux, stichting Indian Music Circle, De Fabriek, Zaanse Kathmandu vormen de organisatie achter de India Day Zaanstad Namaste. Die vindt op vrijdag 26 mei en zondag 28 mei plaats. Het doel is de Zaanstreek een impressie te geven hoe kleurrijk India eruit ziet.

De India Day is opgezet om de heerlijke smaken van India te kunnen proeven, workshops Indiase dans en muziek te kunnen volgen op de Indiase route en meer kunt leren over Ayurveda, yoga en de sari. Dit jaar is het thema ‘Sari,’ de Indiase kleurrijke elegante vrouwelijke kledij. Het thema is gekozen om aandacht te schenken voor de kracht van de vrouwen in India, de rijkdom van een kleurrijke cultuur en de veranderingen die hieraan zijn gerelateerd. Ook staat de Sari symbool voor identiteit, zelfexpressie en de herinneringen die we samen maken. 

Indiase gastvrijheid

“India Day Zaanstad is een evenement voor de Zaanstreek om mensen te verbinden vanuit de Indiase gastvrijheid en kleurrijke cultuur. Het programma is laagdrempelig toegankelijk voor iedereen, inclusief speciale activiteiten voor kinderen en een gratis welkomst-kopje chai. De dag eindigt met een prachtig Indiaas concert met sitar, tabla en viool”, aldus de organisatie.

Locaties

In De Fabriek, Jan Sijbrandsteeg, is er vrijdag 26 mei een avond met Indiaas diner en Indiase film. Zondag 28 mei is Podium De Flux, Hemkade 48, het decor voor de activiteiten. Van 14.00 tot 19.00 uur is er van alles te doen. Om 14.30 uur is er (tot 17.00) een Sari catwalk voor iedereen die een sari wil dragen. Om 14.30 uur en 16.00 uur is het tijd voor de Tabla (Indiaas percussie) workshops. Vervolgens zijn er om 15.00 en 16.30 uur Indiase dansworkshops en presentaties. Van 14.00 tot 17.00 zijn er doorlopend Henna workshops en om 15.30 en 17.00 uur kan het publiek meedoen aan yoga workshops.

Streetfood 

Daarnaast zijn er stands met Indiaas streetfood, maaltijden en specerijeninformatie. Ook kan het publiek genieten van de doorlopende ‘India route’ met Sari en sieradenexpositie en Ayurveda. Om 18.00 is er een afsluitend concert Indiase muziek met Sidharth Kishna (Sitar), Lenneke van Staalen (Indiase viool), Heiko Dijker (Tabla). De entree bedraagt €10 in de voorverkoop en €12 aan de deur. Kinderen tot tien jaar gratis entree.

Zie verder www.podiumdeflux.nl