Bij loonbeslag houdt de deurwaarder een deel van je loon of uitkering in.
Bij loonbeslag houdt de deurwaarder een deel van je loon of uitkering in. (Foto: aangeleverd)
Het Juridisch Loket

Beslag op het vakantiegeld

Nieuws

ZAANSTREEK - Karin heeft veel schulden. De deurwaarder heeft beslag op haar loon gelegd. In mei krijgt ze weer vakantiegeld van haar werkgever. Karin zou er graag even tussenuit willen. Valt het vakantiegeld onder het loonbeslag of kan zij het uitgeven aan een vakantie naar een zonnige bestemming?

Mag de deurwaarder je vakantiegeld inhouden? 

Bij loonbeslag houdt de deurwaarder een deel van je loon of uitkering in. Vakantiegeld valt ook onder loon. De deurwaarder moet zich bij beslag aan regels houden. Zo moet hij toestemming hebben van de rechter of de overheid, bijvoorbeeld de Belastingdienst. En hij moet rekening houden met de beslagvrije voet. Dat is het bedrag dat je moet overhouden om bijvoorbeeld boodschappen of de huur van te kunnen betalen.

Beslag op vakantiegeld

Is je inkomen hoger dan de beslagvrije voet? Dan mag de deurwaarder al het vakantiegeld inhouden. Voor lage inkomens gelden speciale regels. Heb je een laag inkomen? Bijvoorbeeld een inkomen lager dan of gelijk aan een bijstandsuitkering? Dan is de beslagvrije voet 95% van je inkomen. De deurwaarder mag op de andere 5% beslag leggen. Hij mag soms ook het vakantiegeld inhouden, of een deel ervan. Het kan zijn dat je hier dan minder of niets van over houdt. Houdt de deurwaarder onterecht je vakantiegeld in? Vraag hem dan om het vakantiegeld terug te betalen. Op de website van het Juridisch Loket staat hiervoor een voorbeeldbrief. De brief heet ‘loonbeslag vakantiegeld’.

Heb je ook een vraag over loonbeslag of een andere vraag voor het Juridisch Loket? Mail dan naar redactiezaan@rodi.nl. Meer weten? Het Juridisch Loket: eerste hulp bij juridische vragen. De Zaanse vestiging aan het Rustenburg 105 heeft iedere maandag en dinsdag inloopspreekuur van 14.00 tot 16.00 uur en donderdag van 09.00 tot 11.00 uur. Zie ook www.juridischloket.nl of bel op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur met het nieuwe gratis telefoonnummer 0800-8020.