Afbeelding
(Stockfoto)

Vijf gezond, fit en vitaal tips

We willen allemaal gezond zijn, geen overgewicht hebben en ons fit en vitaal voelen. Wat kun je doen om gezonder te eten, maar toch lekker genieten van onze maaltijden? Vijf tips om gezonder te eten.

Het RIVM heeft een onderzoek gedaan naar de voedingsgewoonten van volwassenen in Nederland. Daarin werden de cijfers vergeleken met de aanbevelingen in de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Er bleek nogal een verschil tussen wat we zouden moeten eten en wat we in het echt eten. Foodwatch zet de meest opmerkelijke verschillen op een rij in vijf praktische tips:

1. Eet groente en fruit

200 tot 250 gram per dag. Slechts één op de zeven volwassenen (15%) eet voldoende groente en fruit (200 gram/dag). We eten slechts 139 gram groente en zelfs maar 113 gram fruit. Bij kinderen is het vaak nog erger gesteld aldus het onderzoek.

2. Eet (ongezouten) noten

Het advies is om een handje noten (15 gram) per dag te eten. We eten slechts ongeveer een kwart hiervan: 4 gram. Slechts 7% van de volwassenen eet het aanbevolen handje noten per dag – dat terwijl pindakaas (gemaakt van 100% pinda’s) ook gewoon meetelt.

3. Wekelijks peulvruchten

Peulvruchten blijken we gemiddeld slechts eens in de drie weken te eten. Peulvruchten zijn bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, linzen, kikkererwten, spliterwten, kidneybonen en sojabonen. 

4. Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken

We drinken veel te veel Cola, Sinas en noem alle andere zoete frisdranken maar op. Gemiddeld 337 gram (pakweg anderhalf glas) per dag klokken we naar binnen. Mannen tussen negentien en eenenvijftig jaar zelfs bijna een halve liter per dag.

5. Eet minder zout

Terwijl de aanbevolen maximum hoeveelheid zout 6 gram per dag is, eten we er gemiddeld meer dan 8. De helft van de mannen zelfs meer dan 9,7 gram per dag. Slechts 1 op de 33 mannen (3%) en 1 op de 5 vrouwen (19%), eet niet te veel zout. Het overgrote deel (80%) van het zout dat wordt geconsumeerd is toegevoegd aan producten in de supermarkt.


(bron: Foodwatch)