Valentin Horba maakt ieder jaar een kalender van zijn schilderijen.
Valentin Horba maakt ieder jaar een kalender van zijn schilderijen. (Foto: Sarah Vermoolen)

Verrassend Zaans groene combi

ZAANDAM - De Tsjechische schilder Valentin Horba exposeert tijdens het Pinksterweekeinde Zaanse taferelen bij de galerie Zaans Groen in Zaandam. Hailander is er bij met muziek.

Hailander en Tsjechische schilder Valentin Horba 

De Zaanse doedelzakspeler Jeroen de Groot van de doedelzakband Hailander is een groot liefhebber van het eeuwenoude blaasinstrument. ‘In Strakonice is ieder jaar het grootste en oudste internationale doedelzakfestival van Europa. Daar hebben we met Hailander regelmatig opgetreden. Op een festival zag ik een schilderij van Valentin Horba waar een klein doedelzakje op voorkwam. Valentin Horba maakt lief, mooi, vrolijk en humorvol werk. Zijn motto is dat hij veel maakt met als doel om mensen te plezieren.’

Kalender

Valentin Horba maakt ieder jaar een kalender van zijn schilderijen. Van de verkoop van zijn kunst leeft hij, de kalender ziet hij als promotie. Vanwege zijn vriendschap met Hailander vond hij het een leuk idee om een speciale Zaanse kalender te maken ter ere van het 25-jarig jubileum van Hailander in 2021. Later maakte hij opnieuw werk van de Zaanstreek. Dat leverde 12 schilderijen op en dankzij sponsors kwam er een kalender. Door covid kon de expositie een paar jaar geleden niet doorgaan. Met het Pinksterweekeinde in 2023 is de herkansing. Valentin Horba toont dan Zaans en Nederlands werk bij de galerie Zaans groen in Zaandam.

Bekender

Inmiddels wordt Valentin Horba steeds bekender in de Zaanstreek. Zo kwam er een verzoek of hij ook de hennepmolen De Paauw in Nauerna wilde schilderen.

‘Ook de Kraai is goed gelukt, nadat we hem veel foto’s en een video hebben gestuurd vanaf verschillende standpunten zodat hij een goed beeld kreeg. De aandacht voor Monet in de Zaanstreek is mooi. Wij zien Valentin Horba als zijn opvolger. Hij maakt heel ander werk, maar net als bij Claude Monet maken de Zaan, de kleuren en het Zaans groen ook veel indruk op Valentin. Inmiddels heeft hij al meer Zaanse schilderijen gemaakt dan Claude Monet. Wanneer je het oeuvre met elkaar vergelijkt dan mist er nog wel een echt Zaans portret. We zijn al aan het bedenken wie daar geschikt voor zou zijn.'

Lees meer op www.dezaanseverhalen.nl