Inmiddels loopt Melek alweer negen maanden stage bij het Zaantheater.
Inmiddels loopt Melek alweer negen maanden stage bij het Zaantheater. (Foto: Susan Nortier)

“Ik ben totaal verkaasd”

ZAANDAM - Achter de schermen, voor de schermen, bij de kassa, in de foyer: in het theater gebeurt altijd wat. In deze rubriek volgen we bezoekers, medewerkers, vrijwilligers en andere figuranten die regelmatig bij het Zaantheater over de vloer komen. Wie zijn zij, wat doen zij, en welke rol speelt het theater in hun leven?

Eigenlijk droomde Melek Korkmaz van jongs af aan al van theaterles, maar ze was verlegen en het kwam er niet van. Ze volgde het naschoolse vak drama, genoot van het improviseren en het speelse aspect ervan. Bij klasgenootjes die meespeelden in de schoolmusical zag ze de euforie van op het podium staan en genoot daarvan mee. Een paar jaar later, ze studeert communicatie in Diemen, loopt ze stage bij het Zaantheater. “Tijdens mijn sollicitatiegesprek kon ik mijn enthousiasme nauwelijks verbergen. Je vindt het leuk hier he, vroegen ze.” Via een vriendin die solliciteerde naar een baan achter de theaterbar, ontdekte ze dat het Zaantheater een stagiair zocht.

Sociaal en creatief

Inmiddels loopt Melek alweer negen maanden stage. “De collega’s vind ik het leukst, ze zijn allemaal sociaal en creatief”, vertelt ze. Melek groeide op in een Turks gezin in Krommenie en later Wormer. Van huis uit kreeg ze theater helemaal niet mee, de interesse komt echt uit haarzelf. “Mijn zussen heb ik meegenomen naar de voorstelling van Nienke Plas, die kennen ze als influencer.” Ze voelt zich op haar plek in het Zaantheater. “Het voelt hier als een tweede thuis, een veilige plek. Ik kan hier zelfs rondrennen in de foyer, als ik daar zin in heb.”

Herkenning

De mooiste voorstelling die Melek heeft gezien dit seizoen is Citizen K, over een Turkse man die vertelt dat hij in Nederland altijd als Turk wordt gezien, niet als Nederlander. “Ik herkende daar zoveel in”, vertelt Melek. “Ik ben totaal verkaasd, zo noemen wij dat als je je de Nederlandse normen en waarden eigen hebt gemaakt”. Ze moet er zelf om lachen. Op dit moment verheugt ze zich op het nieuwe toneelstuk van de Jakop Ahlbom Company. “Ik denk dat dat heel bijzonder wordt.”