Het Stadsarchief aan de Vijzelstraat.
Het Stadsarchief aan de Vijzelstraat. (Foto: Stadsarchief Amsterdam)

Stadsarchief Amsterdam viert 175 jarig bestaan met open dag

Algemeen

AMSTERDAM - Stadsarchief Amsterdam viert zondag 16 april viert zijn 175-jarig bestaan met een open dag voor alle liefhebbers van Amsterdam. In 1848 werd Pieter Scheltema, alias Piet Perkament, officieel benoemd tot de eerste gemeentearchivaris van Amsterdam. De Open Dag is bestemd voor jong en oud, vol gratis activiteiten: lezingen, workshops en een kinderprogramma. Er kan worden mee gedaan aan de grote Amsterdam Quiz of op zoek gegaan naar familie in het Starterslab Familieonderzoek. Kinderen kunnen archivaris worden voor één dag en hun archiefdiploma halen.

De 175ste verjaardag van het Stadsarchief is een goed moment om terug te blikken en vooruit te kijken. Wat kan het Stadsarchief voor iemand betekenen en wat is eigenlijk het belang van een goed archief?  

Een greep uit het programma van de open dag, zondag 16 april van 10.00 tot 17.00 uur:

Directeur Bert de Vries verzorgt de opening, gevolgd door een voordracht van Gershwin Bonevacia, dichter, spokenword artiest en voormalig stadsdichter van Amsterdam.

Achter de schermen van Verborgen Verleden. Harmen Snel ontving tientallen keren bekende Nederlanders in het Stadsarchief voor het programma Verborgen Verleden. Hoor meer over de opnames, de gesprekken en de anekdotes.

In een gesprek met Migiza Victoriashoop, hoofd Collecties, blikt oud-burgemeester Job Cohen terug op zijn familiegeschiedenis die al eeuwenlang is verbonden met de stad Amsterdam. Sporen daarvan zijn terug te vinden in het Stadsarchief. Zo vertelt een 17e eeuws archiefstuk over zijn voorouder Sadic die uit Belgrado naar Mokum vluchtte.

Amsterdam Quiz in samenwerking met tijdschrift Ons Amsterdam. Hoeveel weten bezoekersj over Amsterdam? Test de kennis over de Amsterdamse geschiedenis en win mooie prijzen.

Starterslab voor familieonderzoek. Wie altijd al meer wil weten over zijn/haar familie, kan aanschuiven  bij het Starterslab en vragen stellen aan de medewerkers en ter plekke aan de slag gaan.

Voor kinderen is er een speurtocht: word Archivaris voor één dag! Doe mee en haal je archiefdiploma.

Het Stadsarchief heeft een schatkamer en filmzaal. Dwaal door de indrukwekkende Schatkamer en ontdek meer over Rembrandt, Anne Frank of Johan Cruyff en hun tijden. Bewonder de middeleeuwse charterkast en volg Amsterdam van kleine nederzetting tot de wereldstad van nu. In de Filmzaal kunnen er doorlopend films worden gezien uit de collectie. Neem plaats op een van de pluche stoelen en verwonder je over het Amsterdam van vroeger. De getoonde films zijn alleen deze dag te zien.

Bekijk het Restauratieatelier, speciaal voor de open dag is deze werkplaats open voor publiek.

Er zijn tijdens de open dag drie exposities te zien: 

1. Zie hoe de wonderlijke uitvindingen van Jan van der Heyden de 17e-eeuwse stad veiliger maakten in de tentoonstelling: Amsterdam in Vuur en Vlam. De uitvindingen van Jan van der Heyden (1637-1712). Met de KinderKijkRoute waarin kinderen op zoek gaan naar spannende details en weetjes, een brandblusspel spelen en in een werkplaats zelf aan de slag gaan met bouwen, puzzelen en uitvinden.

2.  Lees wat stadsverbeteraar Piet van Eeghen heeft betekend voor Amsterdam in Piet van Eeghen (1816-1889) en de metamorfose van Amsterdam.

3. Bekijk in de hal de expositie ‘Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos’ over de Joodse werkkampen in het Amsterdamse Bos in de Tweede Wereldoorlog.

Iedere bezoeker kan in de hal een ijsje halen bij de ijscowagen van IJssalon Monte Pelmo, zolang de voorraad strekt.

Meer informatie via: www.amsterdam.nl/stadsarchief/.