De Schuur geeft kansen aan theatermakers van de toekomst.
De Schuur geeft kansen aan theatermakers van de toekomst. (Foto: )

Ode aan de solo tijdens de Haarlemse Solo Dagen

Cultuur

HAARLEM - Opvallend veel nieuwe en / of jonge theatermakers kiezen voor het maken van een solo. De Schuur geeft daarom op vrijdag 24 en zaterdag 25 maart tijdens het nieuwe festival Solo Dagen in Haarlem ruim baan aan de solo en de nieuwe theater- en filmmakers in alle gedaanten. 

Bezoekers stippelen hun eigen route uit, bijvoorbeeld van persoonlijke spoken word, via spirituele dans, naar comedy. Of van muziek­the­ater, via 1­op­1 installatie en nieuw circus naar korte films. Maar er is meer. Singles kunnen op speeddate in de filmzaal. Het publiek wordt verrast door interventies op de meest vreemde plekken in de het gebouw. Ook is het mogelijk om uit te puffen in de eenpersoonsbios in de foyer. De avonden kan samen dansend worden afgesloten. In samenwerking met cateringbedrijf Keukengeheimen bieden we bezoekers een maaltijd aan, zodat het publiek tussen de voorstellingen en vertoningen in kan genieten van een hapje en een drankje. 

Extra zichtbaarheid voor jonge makers 

De afgelopen periode was zwaar voor jonge, net startende makers in de podiumkunsten. Deze generatie die net is afgestudeerd, moet zich nog inwerken in de beroepspraktijk. Door de sluitingen van de culturele sector tijdens de coronacrisis hadden zij minder mogelijkheden om zich te manifesteren met hun afstudeerproducties en hun eerste eigen werk. De Solo Dagen is een platform dat deze jonge makers de kans geeft om zich te presenteren aan een groter publiek. 

Theatermakers van de Toekomst 

De Solo Dagen zijn onderdeel van het het project ‘Theatermakers van de Toekomst’ van Karavaan/Makershuis en de Schuur/Toneelschuur Producties, mede ontwikkeld dankzij een subsidie van de provincie Noord-Holland. Doel van Theatermakers van de Toekomst is dat startende makers zich, ondanks de coronacrisis, ontwikkelen tot makers in de podiumkunsten die straks kunnen meedingen op nationaal niveau. De Schuur wil als springplank voor talent naar het grotere veld fungeren. Als presenterend theater biedt het daarom 365 dagen per jaar het podium en veelal jonge, nieuwe makers. 

Programmeur Marjorie Boston is een van de samenstellers en bedenkers van het festival: “De Schuur staat bekend als podium voor nieuwe makers. Dans-, toneel-, muziektheater-, film,- circus- en spoken word makers ontmoeten twee dagen lang in onze zalen het SCHUUR publiek. Ik vind het te gek dat we in de Solo Dagen zoveel mooie solovoorstellingen van spraakmakende makers kunnen presenteren.”

Er zijn dag-passe-partouts te koop via www.schuur.nl/solo-dagen.

De afgelopen periode was zwaar voor starters in de theaterwereld.