Bert van de Velden.
Bert van de Velden. (Foto: Melanie Caitlin)
Column GGD

Energie en gezondheid gaan samen

Partnerbijdrage

Eind vorig jaar hebben we als GGD Kennemerland onderzocht wat de energiecrisis betekent voor de mentale en fysieke gezondheid van inwoners. Bijna 3.000 mensen deden aan dat onderzoek mee en de resultaten zijn – helaas – zorgwekkend. Het is vervelend om te zien dat nadelige effecten van de energiecrisis vooral terecht komen bij mensen die door de hoge energierekening slechter rond kunnen komen.

Een derde van iedereen die reageerde kon moeilijk rondkomen door de hoge energieprijzen. Naast geldzorgen, heeft de energiecrisis ook nadelige effecten op hoe mensen zich voelen. Maar liefst 69% van alle respondenten liet weten minder vertrouwen in de toekomst te hebben. Daarbovenop ervaart ongeveer een derde minder geluk en meer stress, en is bij een deel van de mensen het sociale leven en slaap verslechterd. Een treurige uitkomst, die mensen niet in de weg staat om te doen wat in hun vermogen ligt. Bijna iedereen probeert energie te besparen door bijvoorbeeld de verwarming lager te zetten.

Maar ook minder ventileren wordt als oplossing gebruikt. Let wel op, dat hierdoor vocht in huis blijft, die tot schimmel kan leiden. Om vocht- en schimmelproblemen tegen te gaan, adviseren we juist om de verwarming niet lager te zetten dan 15 graden, altijd ventilatieroosters open te zetten, elke dag te luchten, en ventilatiesystemen in te schakelen tijdens koken en douchen. Daarmee voorkomen we gezondheidsrisico’s die vocht en schimmel kunnen veroorzaken.

Het is zorgelijk dat de gezondheidsverschillen tussen de inwoners vergroot worden en we moeten ons dan ook samen inzetten om deze verschillen terug te dringen. Als GGD gaan we dit probleem niet kunnen oplossen, maar u mag er vanuit gaan dat we alles doen wat binnen ons vermogen ligt om het onderwerp te agenderen en de hoogste prioriteit te geven. Samen met de gemeenten is het zaak dat we aan de slag gaan om te komen tot een wezenlijke verandering.

Bert van de Velden