Edsila Robley en Milow lanceerden de nieuwe vlotte naam Phil.
Edsila Robley en Milow lanceerden de nieuwe vlotte naam Phil. (Foto: Willem Brand (fotoshop Kees Reniers met foto van Concertgebouw uit 1935, fotograaf onbekend, Noord-Hollands Archief)

Van Concertgebouw via Philharmonie naar Phil

Cultuur

HAARLEM - De Philharmonie heet voortaan Phil. De lancering van de nieuwe vlotte naam gebeurde afgelopen vrijdag door zangeres en presentatrice Edsila Robley en singer-songwriter Milow. De nieuwe naam gaat gepaard met een nieuwe huisstijl en een nieuwe website, vertelde directeur Edwin van Balken.

Door Willem Brand

“Deze plek bestaat al 150 jaar, waar halen we de moed vandaan er een nieuwe naam aan te geven,” opende Van Balken zijn toespraak. De voornaamste reden is dat qua programmering populaire muziek en klassieke muziek elkaar in evenwicht zullen gaan houden. “Die nieuwe koers verdient een nieuwe naam.” De verandering houdt in dat er twee websites komen: voor de schouwburg en Phil. “Elk gebouw heeft zijn eigen programmering, zijn eigen profiel.” Milow zei in ‘less is more’ te geloven en vond de naam tof. Zijn concert erna was dat ook. Komende zomer worden de foyers en het café in Phil in een nieuw jasje gestoken.