Gratis compost op Landelijke Compostdag

HAARLEM/ZANDVOORT -  Op zaterdag 25 maart vindt de Landelijke Compostdag plaats. Inwoners van de gemeenten Haarlem en Zandvoort kunnen dan gratis zakken compost ophalen. Met deze compostactie bedanken Spaarnelanden en beide gemeenten de bewoners voor hun inspanningen om groente, fruit en tuinafval (gft) en etensresten te scheiden.

Gft-scheiden is belangrijk: goed gescheiden groente-, fruit- en tuinafval (gft) en etensresten worden verwerkt tot compost en biogas en volledig hergebruikt. Van iedere volle groene gft-container van 140 liter kan zo'n 15 tot 20 kilo compost worden gemaakt. Het is van belang om het afval thuis zo goed mogelijk te gescheiden. Schoner, beter gescheiden gft levert betere kwaliteit compost op. Het gft dat nĂ­et wordt gescheiden en bij het restafval terecht komt eindigt in de verbrandingsoven. Dit kost onnodig veel geld, energie en CO2-uitstoot.

Per huishouden kunnen maximaal twee zaken compost van 20 liter worden meegenomen. De actie is bedoeld voor inwoners van Haarlem en Zandvoort. Daarom wordt deelnemers aan de actie gevraagd een bewijs van het huidige adres mee te nemen, bijvoorbeeld een envelop met naam en adres. Haarlem: Jan van Krimpenweg 10, Haarlem, zaterdag 25 maart tussen 7.30 en 15.30 uur (zolang de voorraad strekt); Zandvoort: Kamerlingh Onnesstraat 20, Zandvoort, zaterdag 25 maart tussen 9.30 en 12.30 uur (zolang de voorraad strekt).

Gratis gft-bakje

Gft- en etensresten scheid je gemakkelijk met een gft-bakje op je aanrecht. Ze worden gratis verstrekt bij de Recyclewagen (www.spaarnelanden.nl/wagen).

-