Afbeelding
(Foto: Sander van der Torren)

Column Stadsdeelbestuur door Yassmine El Ksaihi

Nieuws

We hebben er vandaag een nieuwe brug bij in Noord! De Hollandse Iepbrug: een fiets- en voetgangersbrug over het Noordhollandsch Kanaal. Deze nieuwe aanwinst voor Noord kan extra groots gevierd worden omdat ook de eerste 100 miljoen voor de bouw van de brug aan de oostkant van het IJ is gereserveerd. 

Er is de afgelopen tijd een hoop te doen geweest over de bruggen over het IJ en ik wil iedereen bedanken die zich heeft uitgesproken voor het belang en de noodzaak van de bruggen. 

We zijn er nog niet, maar in een tijd waarin we als gemeente scherpe keuzes moeten maken ben ik blij met het geld dat nu is gereserveerd. 

Ik zie het als een nieuwe positieve mijlpaal in het verbeteren van de Noordse bereikbaarheid en het mobiliteitsvraagstuk.

Eén van mijn grootste prioriteiten als stadsdeelbestuurder is het verbeteren van de bereikbaarheid en mobiliteit in Noord. Mobiliteit gaat wat mij betreft namelijk niet alleen over de mogelijkheid om je zo snel mogelijk van A naar B te verplaatsen, het is een noodzakelijke voorwaarde om met elkaar en met de stad verbonden te blijven. Er is in Noord nog veel te doen op dit gebied, maar deze week heb ik het idee dat we hierin de goede kant opgaan.

Met de komst van de Hollandse Iepbrug is de IJpleinpont beter bereikbaar en aantrekkelijker voor reizigers tussen Noord en het centrum. 

Vorig jaar is de op- en afstapplek van de IJpleinpont aan de zuidkant al verplaatst, waardoor de oversteek nu ook sneller is. 

Beide zijden van de pontaanlanding sluiten bovendien goed aan op het fietsnetwerk richting Centrum, Oost of Noord. Dit is onderdeel van ons mobiliteitsplan Noord.

De Buiksloterwegpont is momenteel erg druk en de IJpleinpont kan deze drukte deels opvangen. 

De Hollandse Iepbrug, het bijhorende nieuwe fietspad, de verplaatste aanlanding van de IJpleinpont en een extra pont maakten al onderdeel uit van het programma Sprong over het IJ (het mobiliteitsplan om o.a. Noord bereikbaar te houden).


Ook de bruggen zijn in mijn ogen absoluut noodzakelijk om Noord ook in de toekomst bereikbaar te houden.

Deze mening wordt gedeeld door heel veel Amsterdammers, dus ik ben blij dat nu bekend is dat we stappen gaan maken.

Door Yassmine El Ksaihi

Column Stadsdeelbestuur