Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Vijftig tinten groen: Hemelvaartgroen is ontploft groen

Nieuws

Vijftig tinten groen in No. 30

Dat ging snel! De natuur had zich door de kou van de afgelopen weken een beetje ingehouden, maar ineens, toen het iets warmer werd en het toch bleef regenen: Poef! Daar was de lente. Noord kleurt groen. Fris en sappig groen. Groen tussen stoeptegels, in voortuintjes, parken, pleinen, plantsoenen, langs de oever van het kanaal. Een enorme groeispurt. Het zogenaamde onkruid al helemaal. 

Eerst zie je er niks van, maar dan ineens komt het tot je knieën. Rondom de Moestuinschool, bij de Sixhavenweg, staan reusachtige smeerwortels in innige omstrengeling met enorme dovenetels. 

Brandnetels blijken tóch niet overleden en het gras vindt dit weer ook reuze fijn, het groeit maar en het groeit maar, er is niet tegenop te maaien. Groot hoefblad doet zijn naam eer aan, distels schieten als speren uit de grond, net als het riet en de grappige pluimen van het heermoes.

De groenteplantjes op de Moestuinschool en andere groentetuinen in Noord groeien ook, maar nooit zo hard als hun wilde broeders en zusters. Dus dat wordt schoffelen en wieden om het aangeplante groen genoeg licht en ruimte te geven. 

Het gekke is, als het eenmaal zo groen is, kan ik me niet meer voorstellen hoe ik al die maanden op de groen zat te wachten. Het is er gewoon. Net alsof er een zwart gat zit in mijn geheugen dat ‘winter’ heet.

Het is het natste voorjaar ooit gemeten, dit jaar. Daardoor is het ook groener dan ooit. Maar ook dat ben ik vergeten, hoe groen het vorig jaar was, rond deze tijd. Na het wieden gauw op de fiets Noord in, of Waterland. Mooier wordt het niet. Of ben ik dat ook vergeten?

Nancy Wiltink, urban farmer

www.moestuinschoolamsterdam.nl

Tips voor groene plek nummer 31 zijn welkom op info@moestuinschoolamsterdam.nl