Lekker ouderwets buiten spelen in de Jan de Jonghstraat.
Lekker ouderwets buiten spelen in de Jan de Jonghstraat. (Foto: Stadsarchief Amsterdam.)

Foto’s en herinneringen gevraagd voor tentoonstelling ‘Spelen in Nieuw-West’

Nieuws

NIEUW-WEST - Het Van Eesteren Museum opent 20 juli de tentoonstelling: ‘Spelen in Nieuw-West’. De tentoonstelling verkent het thema spelen in het stadsdeel Nieuw-West en nodigt bewoners uit hun herinneringen, foto’s en objecten die met spelen te maken hebben te delen. Het museum wil de buurt zoveel mogelijk bij de tentoonstelling betrekken. De twee stagiaires Siir en Mijke nemen het voortouw. 

Foto’s en herinneringen gevraagd voor tentoonstelling ‘Spelen in Nieuw-West’

Siir en Mijke studeren Museum- en Erfgoedstudies (AHK) en Design Cultures (VU) en gaan samen de zomertentoonstelling ‘Spelen in Nieuw-West’ maken. De komende maanden verkennen zij de speelcultuur in de buurt en zij willen graag verhalen en herinneringen van bewoners horen. Ook verzamelen zij foto’s en objecten die te maken hebben met spelen om daarmee, samen met de buurt, een unieke en betekenisvolle tentoonstelling te maken.

Bijzondere wijk

Siir uit Istanbul vertelt: “Ik ben behoorlijk nieuw in de stad Amsterdam, maar Nieuw-West is voor mij een bijzondere wijk. Sinds mijn eerste dag hier voelde ik me dichter bij huis. Ik kan niet wachten om met jullie allemaal de buurt te verkennen. Mijn favoriete spellen om met mijn vrienden te spelen zijn rummikub en het tovenaarskaartspel.”


Siir en Mijke maken de tentoonstelling ‘Spelen in Nieuw-West’. (Foto: aangeleverd)

Mijke: ‘Ik kijk ernaar uit om voor de nieuwe tentoonstelling Spelen in Nieuw-West het thema spelen te verkennen. Als kind reed ik graag op mijn waveboard naar school. Als tiener verruilde ik dit voor een pennyboard en ik probeerde ook een tijdje te skateboarden. Thuis speel ik het liefst de dobbelspellen Qwixx en Clever. Ik ben benieuwd naar andere verhalen.”

Board Game Night

In aanloop naar de tentoonstelling ‘Spelen in Nieuw-West’ wordt in samenwerking met New Metropolis Nieuw-West ook een Board Game Night op 31 mei georganiseerd. Daar worden klassieke en moderne bordspellen gespeeld onder het genot van hapjes en drankjes. De avond is voor iedereen toegankelijk en iedereen wordt gevraagd hun favoriete spel mee te nemen. Aanmelden kan via: https://newmetropolis.amsterdam/programma/board-game-nights/make_reservation.

Wie een mooie herinnering, een oude foto of een bijzonder speelobject heeft dat te maken heeft met spelen in Nieuw-West, dan willen Siir en Mijke ze graag toevoegen aan de tentoonstelling. Daarvoor organiseren zij de hele maand mei spreekuren in het museum. Op die dagen kunnen bewoners langskomen met herinneringen, foto’s en/of objecten over spelen. Een e-mail sturen met een verhaal kan ook via spelen@vaneesterenmuseum.nl. 

De spreekuren zijn: zondag 7 mei, van 12.00 tot 14.00 uur; donderdag 11 mei, van 12.00 tot 14.00 uur, vrijdag 19 mei, van 12.00 tot 14.00 uur, donderdag 25 mei, van 12.00 tot 14.00. uur.