Op Plein '40-'45 is een programma samengesteld om stil te staan bij 4 mei en feest te vieren op 5 mei.
Op Plein '40-'45 is een programma samengesteld om stil te staan bij 4 mei en feest te vieren op 5 mei. (Foto: aangeleverd)

Meidagen op Plein ’40-‘45 met veel activiteiten

Nieuws

NIEUW-WEST - Rond 4 en 5 mei er verschillende activiteiten georganiseerd op Plein ’40-’45. Op 4 mei wordt er samen in stilte herdacht en op 5 mei de vreugde in vrijheden gevierd. In samenwerking met buurtbewoners en culturele makers uit de buurt, is er een rijk en gevarieerd programma samengesteld voor jong en oud; met op 4 mei een officieel herdenkingsmoment en Verhalen van Nieuw-West’ en op 5 mei muziek, eten, exposities, een verhalenhuis, een creatief plein, een kinderplein en nog veel meer.

De Meidagen op Plein ’40-’45 worden georganiseerd voor en door de buurt. Er zijn begin dit jaar talloze gesprekken gevoerd in het Glazen Huis, op de markt en daarbuiten; om zo de wensen van bewoners en gebruikers van het plein in kaart te brengen. Daarnaast krijgen lokaal talent en culturele makers uit de buurt ruimte om invulling te geven aan het programma, naast de bestaande markt en andere, kleinere buurtinitiatieven. Ook de BIZ van Plein ’40-’45 draagt graag een steentje bij: zij organiseren weer de jaarlijkse vrijheidsmaaltijd in het winkelcentrum. Dit doet de BIZ al sinds 2019. Zo laat Ahmet Can weten: “Wij voelen ons zeer betrokken en houden van onze buurt. Dit is een klein gebaar om iets terug te geven aan deze buurt.” 

Officieel herdenkingsplein 

Plein ’40-’45 is het tweede herdenkingsplein van Amsterdam. Het is niet voor niets dat de gemeente Amsterdam heeft gekozen voor deze bijzondere plek: Plein ’40-’45 ligt namelijk midden in de verzetsheldenbuurt, een buurt waar straten en bruggen zijn vernoemd naar verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog. Ook staat op het plein het Vrijheidscarillon, dat in 1952 is gemaakt door architect en kunstenaar Dick Slebos, in opdracht van het Comité Nationale Herdenking. Het Vrijheidscarillon stond eerst op diverse plaatsen, onder andere op de Dam in 1955. In 1961 kreeg het zijn plek op Plein ’40 -’45, waar het tijdens Bevrijdingsdag in datzelfde jaar werd onthuld door Koningin Juliana. 

Verschillende perspectieven 

Herdenken is van groot belang voor het collectief geheugen van de stad Amsterdam. Daarom is er in de programmering ruimte voor verhaalvertelling vanuit verschillende perspectieven. Hierbij waren de gesprekken met bewoners en gebruikers van Plein ’40-’45 leidend voor de programmamakers en de culturele makers uit de buurt. Een belangrijk doel is namelijk dat iedereen zich welkom voelt tijdens de Meidagen op Plein ’40-’45. 

Er zijn diverse optredens en initiatieven van onder andere: Afrogrooves, Bencha Theater, Cascoland, Catharsis, Esra Sakir, Garden of Tea, Granate, Lara Nuberg & Ku¨bra Terzi, Mark Schalken, Mathieu Daniël Polak, New Metropolis Nieuw-West, Orchestre Partout, Poëziedokter, Street Art Museum Amsterdam, Stadsreporters, The Bookstore, William Lounsbury, Shirley Brandeis, Yaybolo, Zaak van de Smaak en nog veel meer.

Het programma van Meidagen op Plein ’40-’45 begint donderdag 4 mei om 19.30 uur en op vrijdag 5 mei om 13.00 uur. Het hele programma is te vinden op: www.meidagenophetplein.nl.