De waterkwaliteit bij het Sloterstrand is voor het vijfde jaar op rij slecht.
De waterkwaliteit bij het Sloterstrand is voor het vijfde jaar op rij slecht. (Foto: Brandeisfotografie)

Zwemseizoen in open water gestart

Nieuws

REGIO - Vandaag, maandag 1 mei, start het zwemseizoen voor zwemmen in oppervlaktewater. In Noord-Holland zijn 151 officieel aangewezen zwemwaterlocaties waar veilig kan worden gezwommen.

Op zwemwater.nl of de zwemwaterapp (zie Google Play en App Store) worden er bijvoorbeeld gezondheidsrisico’s gegeven waardoor er beter een andere locatie kan worden gekozen. Op het blauwe informatiebord bij de locatie is dat natuurlijk ook te zien.

Locatie Sloterstrand en Zwemsteiger Nieuwe Meer

Ten opzichte van 2022 is de locatie Sloterstrand in Amsterdam van de lijst afgevoerd en is Zwemsteiger Nieuwe Meer in Amsterdam toegevoegd. Het Sloterstrand is van de lijst gehaald, omdat het kwaliteitsoordeel voor deze locatie voor het vijfde jaar op rij slecht is.

Gezondheidsrisico’s

Zwemmen in oppervlaktewater kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Er is bijvoorbeeld kans op maag- en darmklachten, zwemmersjeuk, oorontsteking en de Ziekte van Weil. Op officiële zwemwaterlocaties controleert de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord tussen 1 mei en 1 oktober de hygiëne en veiligheid van de zwemplekken. Dat wordt in opdracht van de provincie Noord-Holland gedaan. Voor meer informatie over gezondheidsrisico’s zie zwemwater.nl.

Zo veilig mogelijk zwemmen

Zwem uitsluitend bij officiële zwemwaterlocaties. Op deze locaties worden waterkwaliteit en veiligheid gecontroleerd. Alle officieel aangewezen zwemwaterlocaties zijn te vinden op zwemwater.nl. Bij de zwemwaterlocatie zelf zijn ze te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie Noord-Holland. Zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico.