Op 4 en 5 mei zijn de grote straten genoemd naar vergeten verzetsmensen.
Op 4 en 5 mei zijn de grote straten genoemd naar vergeten verzetsmensen. (Foto: Illustratie: Shirley Brandeis) )

Vergeten helden in het straatbeeld op 4 en 5 mei

Nieuws

NIEUW-WEST - Vergeten helden die in de oorlog dappere dingen deden, maar erna niet de eer kregen die zij verdiend hebben. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor deze groep. Soms krijgt iemand alsnog, maar postuum, een lintje of gaat een gedreven maker in een documentaire op zoek naar de nabestaanden en de levensloop van het vergeten familielid. Makers William Lounsbury en Shirley Brandeis pakken het anders aan.

Een lintje, oorkonde of documentaire is vluchtig. Met een straatnaam is de vergetelheid pas echt ver weg, vinden fotograaf Lounsbury en tekstschrijver Brandeis. Zonder toestemming van de straatnamencommissie of van bewoners van Slotermeer besloten ze enkele straten in de verzetsheldenbuurt te hernoemen. Al is het maar voor twee dagen, Rachmad Kusumobroto, Sok Berg en nog vier andere dappere mensen van weleer zullen dit jaar op 4 en 5 mei een van de grote straten naar zich genoemd krijgen.

Opzij gezet

Burgemeesters worden zonder pardon virtueel opzij gezet. De Slotermeerlaan is even niet meer. En het park, genoemd naar de minister-president in oorlogstijd, krijgt een naam die beter past bij de huidige bevolkingssamenstelling.

Wie zij zijn, is door Lounsbury en Brandeis in het format van Geef Straten een Gezicht geperst. Dit initiatief van Paul Fennis, die al meer dan 450 straten en bruggen in de stad een paneel met korte biografie en portret (een gezicht dus) gaf, leende zich goed voor het plan van de twee makers. Echt opgehangen in de straten worden ze niet. Lounsbury fotografeerde de zes straten, Brandeis schreef de biografieën. Photoshop deed de rest.

Het resultaat, inclusieve uitleg over de keuze van de makers, is te zien in een expositie op Plein ’40-’45. Daar zijn de zes vergeten helden even uit de vergetelheid gehaald.