Yassmine El Ksaihi.
Yassmine El Ksaihi. (Foto: Sander van der Torren)

Column Stadsdeelbestuur door Yassmine El Ksaihi.

Algemeen

Mensen versus statistieken

Eindelijk is er goed nieuws te melden over de geluidsschermen langs de A10. In augustus verlaagde Rijkswaterstaat de geluidsschermen om te voorkomen dat er nog meer panelen zouden losvliegen tijdens een storm.

Dit plaatste ons als gemeente in een lastige situatie, want wij gaan zelf niet over de geluidsschermen, maar het zijn wel onze inwoners die sindsdien geluidsoverlast ervaren.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft nu een besluit genomen en er ligt eindelijk een plan om onze inwoners te beschermen tegen deze geluidsoverlast. Na maanden bestuurlijke lobby ben ik opgelucht dat de planning voor de nieuwe geluidsschermen is vervroegd en dat er ook andere tijdelijke maatregelen worden genomen. Maar zolang die er nog niet zijn, is onze lobby nog niet voorbij. Elke dag dat onze inwoners last hebben van teveel geluid (en fijnstof!) is er een teveel. Daarom verzoek ik RWS nog steeds om de snelheid te verlagen naar 80 km per uur tot de tijdelijke maatregelen zijn genomen.

Ik ben trots op de kracht en eensgezindheid die we de afgelopen maanden hebben getoond. Vanuit de stadsdeelcommissie, de raad, het dagelijks bestuur en het college was duidelijk dat we de huidige situatie onacceptabel vinden. Wij hadden geen onderzoek nodig om aan te tonen wat iedereen al wist. De geluidsoverlast was zo toegenomen dat de normen werden overschreden en dit moet Rijkswaterstaat zo snel mogelijk herstellen. De geluidsschermen waren er tenslotte ook om geluidsoverlast tegen te gaan.

Commissieleden namen het initiatief en bezochten met medewerkers van Rijkswaterstaat en raadsleden de wijken met de meeste overlast. Wat is er veelzeggender dan daadwerkelijk langs die snelweg staan en het geluid aan moeten horen? Het vervelende is dat er eerst uitgebreide onderzoeksresultaten naar buiten moesten komen voordat besloten werd dat er maatregelen genomen moesten worden.

Wethouder van der Horst (mobiliteit) had een mooie quote toen Rijkswaterstaat na kritiek bleef verwijzen naar de wettelijke normen: “Ik mis het morele kompas. Het gaat om mensen en die horen we niet af te serveren met statistieken”

Ik hoop dat de maatregelen nu zo snel mogelijk worden uitgevoerd. Ook kijk ik hoopvol naar de toekomst. Op 8 maart nam de stadsdeelcommissie namelijk unaniem een voorstel aan om te kijken naar verduurzamingskansen rondom de nieuw te plaatsen geluidsschermen. Niet om het proces te vertragen, maar om kansen te benutten. Bewoners beschermen tegen geluidsoverlast en fijnstof en tegelijkertijd energie opwekken. Win win.

Column Stadsdeelbestuur