Artistic impression nieuwe schoolgebouw
Artistic impression nieuwe schoolgebouw (Foto: )

Bouw nieuwe Metropolis Lyceum onder druk door gebrek aan inspraak

Hoe mooi kan het zijn: een fraai nieuw schoolgebouw voor basis- en voortgezet onderwijs, een kinderdagverblijf met omringend kavel, plus nog eens een gymzaal op een plek in de Van der Pekbuurt waar foeilelijke, verouderde noodgebouwen niet meer toereikend zijn voor goed onderwijs. De naam van die nieuwe school is: Metropolis. Maar het gebouw moet voor de poorten van de hel worden weggesleept. In de buurt én bij de leden van de stadsdeelcommissie blijken veel bezwaren te leven tegen het gebrek aan inspraak en de rommelige voorbereiding.

door Tom Tossijn

Het gros van de bezwaren tegen de nieuwbouw van scholen in de Van der Pekbuurt, aan de Meidoornweg, kwam afgelopen woensdag neer op onvoldoende inspraak van de buurt zoals een inspreker “namens duizenden omwonenden” in de commissievergadering betoogde. Dat maakte een nogal overdreven indruk. Niemand uit de buurt was immers verder in de Burgerzaal waar te nemen. Maar volgens de inspreker en verscheidene commissieleden is er voor omwonenden te weinig kans geweest om op te komen voor het behoud van uitzicht en gebruik van het omliggende groen van het park. “Angstvallig is de buurt buiten de voorbereidingen gehouden”, aldus de inspreker.

Over een reeks punten rond het voorontwerp van het bestemmingsplan toonde de stadsdeelcommissie zich dan ook ontevreden. Een van de opstellers van het advies, Canan Uyar (PvdA): “We verdienen meer informatie om onze controlerende rol te kunnen uitvoeren. Het dagelijks bestuur had zijn toezegging moeten nakomen, dat liet bijna drie maanden op zich wachten”.

Zelfs in onderling overleg met onderwijswethouder Moorman was men er niet uitgekomen. De wethouder vroeg zich toen af wat er toch allemaal in Noord gebeurde, dat er zoveel weerstand bestond tegen de plannen. Uyar bleef in de commissievergadering voet bij stuk houden: “Wij zijn niet tegen de nieuwe school, we zijn tegen het gebrek aan informatie”. Dennis Overweg (Partij van de Ouderen) rekende ook af met de kwaliteit van de procedure en alle papieren voorbereiding: “Dit is een treurig dossier. Meerdere malen hebben wij om informatie gevraagd rond het voorontwerp van het bestemmingsplan. Maar we hoorden niets in Noord”.

Een ruimhartig mea culpa van stadsdeelvoorzitter Brahim Abid gaf tenslotte lucht aan de discussie. Hij verklaarde hoe het kwam dat de adviesaanvraag en de stapel bijbehorende stukken dusdanig krakkemikkig en laat waren opgesteld, dat de hele stadsdeelcommissie daarover viel. Abid: “Ik baal ervan dat er bij ons te veel op elkaar is gewacht en er daardoor geen goed en tijdig advies uit de bus is gekomen”. Dat vermurwde de commissie. Ze nam genoegen met het voornemen om over twee weken definitief te stemmen over het advies van het dagelijks bestuur. En dan gaat de uitslag per omgaande, spoorslags, naar wethouder Moorman.

Bewonersbijeenkomst

De gemeente wil van de omwonenden van de nieuwe school op de Meidoornweg horen wat ze vinden van de ruimte en het groen om de school. Aan de hand daarvan wil de gemeente een park maken “waar de buren blij mee zijn”, zo schrijft ze vorige week in een bericht. Daarom is er op maandagavond 27 maart van 18.00 tot 19.30 uur een buurtbijeenkomst in buurthuis Van der Pek, Heimansweg 33. Vooraf aanmelden is niet nodig.

De huidige drie scholen nieuwe Havo, Vox College en Bredero Beroepscollege gaan samen in het nieuwe Metropolis Lyceum. Ook komt er een nieuwe basisschool met kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Plus nog eens een sporthal. Met de omwonenden worden op de buurtbijeenkomst alle plannen besproken. Het gaat om de groene ruimte naast het nieuwe gebouw met basketbalveld en de bokszak. Het Cruijff Court blijft op dezelfde plek.

Afbeelding