Esther Lagendijk in gesprek
Esther Lagendijk in gesprek (Foto: aangeleverd)

Internationale vrouwendag

NOORD - Onlangs was het Internationale Vrouwendag. Op veel plekken in Noord waren de achtste maart speciale evenementen te bezoeken die geheel in het teken stonden van vrouwen. 

Het Noordse Vrouwen netwerk (Noordsevrouwen.nl) organiseerde dit jaar samen met stadsdeel Noord en het Amsterdam Museum het vrouwenontbijt in Cometa. Ook werd hier de tentoonstelling Vrouwen van Noord geopend. ’s Avonds was er een panelgesprek in pakhuis de Zwijger waarbij uitvoerig werd gesproken over de kracht van vrouwen in de stadsdelen Noord en Zuidoost.

Stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk benadrukt hoe belangrijk het is om ieder jaar stil te staan bij de positie van vrouwen in de samenleving: “Ik vind het ook geweldig dat we de afgelopen jaren succesvol hebben kunnen bouwen aan een stevig Noords vrouwennetwerk: Noordse Vrouwen. Zo doen we het samen in Noord!”

Vrouwenontbijt

Het vrouwenontbijt is inmiddels een geliefd terugkerend fenomeen in ons stadsdeel. Elk jaar op vrouwendag komen ’s ochtends tientallen bijzondere Noordse vrouwen bijeen voor een lekker ontbijt. Het Noordse Vrouwen netwerk vierde stadsdeel het vrouwenontbijt dit jaar in samenwerking met het Amsterdam Museum en stadsdeel Noord in Cometa. Net als voorgaande jaren stond het delen van ervaringen en het bouwen aan een sterk netwerk van vrouwen die elkaar helpen centraal tijdens deze ochtend.

Uniek dit jaar was dat tijdens het vrouwenontbijt ook de buurttentoonstelling Vrouwen van Noord werd geopend. Dit project brengt verschillende bijzondere Noordse vrouwen in beeld. Aan de hand van vijf thema's (vrouwen voor saamhorigheid, empowerment, veilige straten, verbinding en vrouwen tegen eenzaamheid) leer je verschillende Noordse vrouwen kennen die inhoud, kracht en kleur aan hun buurt, wijk en het stadsdeel geven. De tentoonstelling is t/m 8 april te zien in Cometa, de Modestraat, OBA van der Pek en OBA Waterlandplein.

Panelgesprek

In navolging van de projecten Vrouwen van Noord en Vrouwen van Zuidoost van het Amsterdam Museum vond 's avonds een panelgesprek plaats in Pakhuis de Zwijger. Naast stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk waren hier een aantal sleutelfiguren van het vrouwennetwerk aanwezig, waaronder Fatima Ouaou van stiching Malak, Samar Shahlaan van Stichting de Vrouwenbazaar en Risma Soekhie van Moeders van Noord. Samen benadrukten zij tijdens het gesprek niet alleen de kracht van vrouwen, maar ook vooral het belang van verbinding en samenwerking tussen al deze sterke vrouwen in Amsterdam. Ook het Leger des Heils besteedde speciale aandacht aan Nationale Vrouwendag door een feestelijke high tea te organiseren. De vrouwenrechtswinkel flyerde op de Van der Pekmarkt en vertelde over het werk dat zij doen voor vrouwen in Noord. In de VerbroederIJ was er terugspeeltheater en in het Huis van de Wijk Waterlandplein was er een speciale beautymiddag georganiseerd.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding