Verkeersweek

Het feestelijke startsein werd maandag j.l. gegeven voor de Week van het Verkeer in de Vervoerregio Amsterdam. Met het thema ‘Laat je zien’ zijn er tot en met 17 maart speciale verkeersactiviteiten op 70 scholen in de Vervoerregio Amsterdam. Omgerekend doen er zo’n 10.000 leerlingen mee.

Op talrijke scholen klonk maandag 13 maart om 8.45 uur de schoolbel. Niet om naar de klas te gaan. De kinderen verzamelden zich met z’n allen op het schoolplein om daar samen met ouders, verzorgers, meesters en juffen de aftrap te geven voor de Week van het Verkeer.

In totaal zijn er nu 113 scholen in de Vervoerregio Amsterdam die het Verkeerslabel ‘Ster in het Verkeer’ hebben ontvangen. Deze scholen zetten zich actief in voor de verkeersveiligheid van hun leerlingen. Gerard Slegers, lid van het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam, is groot voorstander van verkeerseducatie op school. Niet alleen geconcentreerd in één week, maar het hele jaar door.“Schoolgaande kinderen nemen al op jonge leeftijd deel aan het verkeer. Door kinderen direct het zelfvertrouwen te geven en te leren hoe je je veilig beweegt in het verkeer, wordt een goede basis gelegd voor hun deelname aan het verkeer. Nu en in de toekomst. Ouders en verzorgers spelen daarin een grote rol. Het begint al thuis met aandacht voor bijvoorbeeld een goede fiets, werkende fietsverlichting en kleding die voldoende opvallend is.”Slegers, in het dagelijks leven wethouder van Zaanstad, geeft daarbij wél aan dat een verkeersveiligere omgeving niet alleen de verantwoordelijkheid van schoolgaande kinderen is: "Je laten zien helpt, maar een verkeersveiligere omgeving vraagt net zo goed alert, bewust en zichtbaar gedrag van automobilisten en overige weggebruikers."