Afbeelding
(Foto: gemeente Amsterdam)

Openbare ruimte Koningin Wilhelminaplein verbeterd

Algemeen

NIEUW-WEST - Er is een definitef ontwerp voor de Koningin Wilhelminabuurt. Vlakbij station Lelylaan wordt steeds meer een levendig woon- en werkgebied. Bestaande gebouwen worden gesloopt of gerenoveerd. Er komen nieuwe woningen, kantoren en horeca bij en de openbare ruimte eromheen wordt opnieuw ingericht. Voor de openbare ruimte tussen het Koningin Wilhelminaplein en de Schipluidenlaan, rondom het nieuwe OKU House en Berghaus, is nu een definitief ontwerp.

De openbare ruimte wordt verbeterd door routes van en naar station Lelylaan. Daarnaast worden er goed bereikbare trappen, pleinen en doorgangen gebouwd. Er komt een nieuwe brug voor voetgangers en fietsers die het Koningin Wilhelminaplein verbindt met de Schipluidenlaan.Ook de strook met groen en water langs de Schipluidenlaan wordt verbeterd.

Kapvergunning

Om de brug voor voetgangers en fietsers te kunnen maken moeten er drie bomen worden gekapt. De omgevingsvergunning voor de kap is verleend. Vanaf 12 december 2022 is er zes weken de tijd om bezwaar te maken tegen de kap. Er is onderzocht of de bomen konden blijven, maar dat is niet mogelijk. Er worden wel planten voor terug geplaatst. Een aantal van de nieuwe bomen planten worden dit voorjaar in de berm aan de kant van de Schipluidenlaan geplaatst.

De bouw van de nieuwe brug start in de tweede helft van dit jaar. De inrichting van de rest van de openbare ruimte volgt in de tweede helft van 2024, wanneer het Berghaus en OKU House klaar zijn.