Wethouder Mariëtte Sedee overhandigde het bestuur een eremedaille.
Wethouder Mariëtte Sedee overhandigde het bestuur een eremedaille. (Foto: Peter Vreeswijk)

Halfwegse Sport Club De Bataaf 100 jaar!

Vervolg van voorpag. 

Verder gaf hij aan dat de komst van de BMX baan een enorme impuls heeft gegeven aan De Bataaf. Dit jaar wordt weer een topcompetitie gedraaid met ongeveer 600 deelnemers aan de startlijn. Tenslotte: niet iedereen kan op deze plaats bedankt worden voor zijn of haar inzet. Weite maakte een grote uitzondering voor ‘ome Jan Cornelissen, het oudste erelid van 96 jaar, oud renner en verantwoordelijk voor de bouw van het clubhuis.

Geschiedenis

Vernoemingswaard is toch nog een stukje historie, hetgeen zowel in de toespraak van Sedee als op de site van de vereniging tot uitdrukking kwam: In de jaren twintig was er grote belangstelling voor de wielersport in Halfweg. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat De Bataaf in 1923 is opgericht. Een van de oprichters, mevrouw Buis van Willigen wordt geacht de naamgeefster van de club te zijn. Dat zit namelijk zo: in de jaren twintig werden in de polder veel suikerbieten geteeld en vervolgens verwerkt tot suiker in de Suikerfabriek CSM op Halfweg. Vele landarbeiders uit het zuiden, met name uit Noord-Brabant, trokken daarom naar Halfweg. Zoals bekend stond de wielersport in het zuiden hoog in het vaandel. Met hun komst namen zij dus ook de liefde en kennis voor deze sport mee. Dat heeft mevrouw Buis van Willigen wellicht op de gedachte gebracht: die arbeiders komen uit het zuiden, zo ook de Batavieren, eeuwen geleden. Daarmee was de naam voor de club geboren: De Bataaf.

Wielerliedjes

Daarna begonn de band Stratique met het spelen en zingen van een net gecomponeerd clublied genaamd De Bataven met een pakkend refrein: En op de wielerbaan zijn wij niet te verslaan, op wielen met snelle naven, honderd jaar de Bataven. Alles onder het genot van een drankje en een hapje.