De Zonnebloem ontving 55 gasten in de huiskamer van het Dorpshuis.
De Zonnebloem ontving 55 gasten in de huiskamer van het Dorpshuis. (Foto’s: Peter Vreeswijk)

Vrijheidsmaaltijd in Dorpshuis Zwanenburg

Nieuws

ZWANENEBURG - Op 5 mei ontving De Zonnebloem, afdeling Zwanenburg-Halfweg, 55 gasten in de huiskamer van het Dorpshuis. De vele vrijwilligers van De Zonnebloem hadden een uitgebreide vrijheidsmaaltijd in de vorm van een High Tea voorbereid.

Saskia Vreeswijk

Het Comité 4 en 5 mei initieert deze vrijheidsmaaltijden. In het hele land worden deze vrijheidsmaaltijden georganiseerd en dus ook in Zwanenburg. De vrijheidsmaaltijd zorgt voor bijzondere ontmoetingen aan de eettafel en is de plek voor een goed gesprek over vrijheid.

Thema

Het Comité verbindt een jaarlijks thema aan de vrijheidsviering. Dit jaar is dat ‘vrijheid is niet vanzelfsprekend’. In haar welkomwoord besteedde bestuurslid Ria Maaskant hier ook aandacht aan. “Vandaag vieren we dat we in een vrij land wonen. De kern van de maaltijd is elkaar ontmoeten waarbij ook met elkaar kunnen praten over vrijheid en onvrijheid. Op de tafels liggen kaartjes met vragen over dit onderwerp, die we hiervoor kunnen gebruiken”, zo sprak zij.

High Tea 

Voordat met de High Tea werd begonnen werd stil gestaan bij de betekenis van 5 mei. Daarna werd het Wilhelmus gezongen en geproost op de vrijheid. Na de soep werd een goed verzorgde maaltijd bestaande uit kleine zoete en hartige hapjes en sandwiches geserveerd. Tussendoor werd door een van de vrijwilligers nog een gedicht voorgedragen dat gemaakt is door een oud dorpsgenoot die hier de oorlog nog heeft meegemaakt. De middag werd muzikaal omlijst door Bandje Derbij, bestaande uit Henk, Jan, Jordi, Timo en Ilse, allen inwoners van Zwanenburg.


Iedereen kreeg een blik vrijheidssoep mee naar huis.

Vrijheidssoep

Na het gezamenlijk zingen van We’ll meet again van Vera Lynn keerde een ieder huiswaarts met een feestelijk verpakt blik vrijheidssoep. Deze soep is dit jaar gemaakt door Chef London Loy. Het is een heerlijke maissoep met kokos en zoete aardappel.

Oproep

Tenslotte is De Zonnebloem nog dringend op zoek naar mensen die de gasten die bij De Zonnebloem staan ingeschreven willen bezoeken. Ook zijn zij nog naarstig op zoek naar een secretaris voor in het bestuur. Heb je interesse voor een van beide functies neem dan contact op via de website www.zonnnebloem.nl/zwanenburg-halfweg-nh.