Burgemeester Schuurmans trok een volle zaal in De Stompe Toren.
Burgemeester Schuurmans trok een volle zaal in De Stompe Toren. (Foto’s: Peter Vreeswijk)

Burgemeester Schuurmans opent cultureel seizoen bij De Stompe Toren

Nieuws

SPAARNWOUDE - Traditiegetrouw opent een burgemeester het culturele seizoen bij het kerkje De Stompe Toren. Deze traditie is door de fusie van de gemeente Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude in het slop geraakt maar is weer in ere hersteld.

Saskia Vreeswijk

Zondag 7 mei, rond de klok van twee uur was het kerkje helemaal gevuld. Een welkomwoord werd uitgesproken door bestuurslid Bart Huisman met uiteraard een speciaal welkom voor burgemeester Schuuurmans. “Wij hebben dit jaar, van mei tot oktober, weer een prachtig programma voor u allen gemaakt. Noteer in uw agenda: iedere laatste zondag van de maand”, zo sprak Huisman. In september  is het overigens veertig jaar geleden dat de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude het kerkje overdroeg aan de beide stichtingen van het kerkje; één stichting voor het beheer en onderhoud en de andere stichting voor het ontplooien van culturele activiteiten. De toegang is altijd, dus ook vanmiddag, geheel gratis, maar een kleine bijdrage wordt altijd zeer op prijs gesteld.

Stompe toren bijzondere plek 

“Als je via Haarlem het dorp in komt lijkt het net alsof ik op vakantie ben. De intocht van Sinterklaas is een van de redenen dat ik burgemeester ben geworden, maar ik kom als burgemeester ook heel vaak op bijzondere plekken. Dit kerkje is zo’n plek”, verwoordde Schuurmans. “Ik ben een buitenstaander als het gaat om de geschiedenis van de kerk. Maar het idee dat wij hier op een vijfduizend jaar oude strandwal staan is toch wel heel bijzonder”, vervolgde zij. De provincie heeft overigens het kerkje aangemerkt als aardkundig monument.

Schuurmans gaf vervolgens het startsein voor de opening van de expositie die deze keer is verzorgd door Georgien Wybenga. Deze kunstenaar ziet de beweging in de natuur. De tentoonstelling staat geheel in het teken van de familie Vos. Schilderen met licht: de energie van de natuur zichtbaar maken. Ook introduceerde Schuurmans het zigeunerorkest Ogto Gadjè voor het optreden. Als openingsteken luidde burgemeester Schuurmans de klok van de toren.


Het zigeunerorkest Ogto Gadjè trad op.

Zigeunerorkest

Ogto Gadjè bestaat uit acht muzikanten dat al meer dan 25 jaar als niet-zigeuners, oftewel ‘gajes’, zigeunermuziek uit diverse landen, met zelfs klezmer-, jazz- en tango-invloeden, ten gehore brengt.

Begonnen werd met een Roemeense dans, gevolgd door het bekende Sunrise Sunset uit de musical Anatevka, Nuevo Tango uit Zuid-Amerika en het Souvenir de Bucarest. Na een korte pauze werd het concert rond 16.00 uur afgesloten. De aanwezigen hadden zichtbaar genoten van deze opzwepende muziek en niet te vergeten de zang van cellist Trude en klarinettist Katja. Het optreden was zeer de moeite waard. Hopelijk een inspiratie om de weg naar dit prachtige kerkje aan de Kerkweg in Spaarnwoude te vinden.